Business Construct

Resurse umane: Biletul de intoarcere

26.11.2008, 21:06 20

100.000 de muncitori romani din Spania s-ar putea intoarce in urmatorul an, prin intermediului grupului spaniol Cosmos, specializat in consultanta si recrutare, care negociaza deja cu patronatele din constructii repatrierea romanilor, pe fondul recesiunii din Peninsula Iberica. In prezent, salariul mediu in constructii din Romania ajunge la circa 300 de euro, insa un muncitor calificat poate ajunge la castiguri lunare de 750-1.000 de euro.

Desi Cosmos intentioneaza sa aduca romanii inapoi cat mai repede, in circa sase luni, sunt sanse reduse ca pana la sfarsitul anului sa se intoarca un numar important de muncitori. In prezent, lucreaza oficial 728.900 de romani in Spania, insa numarul acestora ajunge la circa un milion daca luam in considerare si muncitorii la negru.
"Pana la sfarsitul anului numarul romanilor care se vor intoarce o sa fie nesemnificativ tinand cont ca in momentul de fata nu exista niciun fel coordonare la nivel macro (guvernamental) si ca abia acum se vor constitui comisii mixte ale celor doua administratii pentru a studia posibilitatea elaborarii unor masuri concrete de sprijinire a romanilor care doresc sa se reintoarca in tara", a declarat Gelu Vlasin, director de investitii in cadrul Grupo Cosmos. Vlasin detine si functia de vicepresedinte al FEDROM (Federatia Asociatiilor de Romani din Spania) care reuneste 27 de asociatii romanesti.
"Anul viitor cu siguranta ca numarul romanilor care se vor reintoarce o sa creasca simtitor atat datorita interventiilor private pe piata selectarii si plasarii fortei de munca, dar si datorita reglementarilor oficiale in domeniul regularizarii fluxului de migratii", explica Vlasin.
Principalele probleme ale romanilor din Spania sunt moratoriul impus de autoritatile spaniole care limiteaza accesul romanilor pe piata de munca pana la 1 ianuarie 2009, criza din sectorul constructiilor spaniol si dificultatile de plata a ipotecilor contractate in Spania. Dintre cei 728.900 de romani inregistrati oficial in Spania, doar 25.000 sunt someri, insa numarul acestora este in crestere.
"Am inceput activitatea in Romania de putin timp, insa vrem sa aducem inapoi cat mai multi romani in urmatoarele luni. Chiar daca acest proiect ar fi trebuit sa se intinda pe o perioada mai mare, intentiile romanilor de a se intoarce sunt tot mai vizibile, avand in vedere ca circa 10% si-au aratat dorinta de a reveni in tara", afirma Vlasin.
 
Criza creste productivitatea. "Am fost contactati de reprezentantii Cosmos si consideram ca in urmatoarea perioada se vor intoarce tot mai multi muncitori romani din Spania sa lucreze pe piata locala", afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii). Potrivit lui, in cel mult sase luni, vom trece de la o criza de personal in constructii la o scadere a presiunii pe salarii, din cauza revenirii in tara a unui numar mare de romani din Spania si Italia. Criza financiara ar putea aduce si beneficii pietei constructiilor, prin cresterea calitatii si a productivitatii in constructii datorata reintoarcerii romanilor din strainatate.
Romanii care doresc sa se intoarca sunt comasati in zonele precum Comunitatea Madrid, Comunitatea Valenciana, Catalunia, Anadaluzia, Castilla la Mancha si nu au structuri organizationale in acest sens, desi in Spania sunt peste 90 de asociatii romanesti. "In acest moment nivelul maxim de salarizare oferit de angajatorii romani ajunge in anumite situatii la abia 50 - 60% din salariul oferit pe piata muncii din Spania. Insa exista situatii in care romanii sunt dispusi sa se intoarca pentru niveluri de salarizare inferioare celor din Spania, dar cu asigurarea unei stabilitati pe termen mediu sau lung, plus disponibilitatea de integrare a familiei", explica Vlasin.
Grupo Cosmos, care reprezinta interesele a peste 40.000 de intreprinzatori spanioli, a deschis un centru pentru zona de nord (la Bistrita) si un centru pentru zona de sud (la Bucuresti) si intentioneaza sa se extinda si in alte regiuni ale tarii.
Piata constructiilor va creste anul acesta cu circa 30% fata de anul precedent, pana la circa 13 miliarde de euro, situatie care a condus la o lipsa acuta de personal calificat.
Intoarcerea muncitorilor romani din Spania este una dintre solutiile care ar putea acoperi deficitul de personal, datorita faptului ca majoritatea romanilor din Spania sunt deja calificati in diverse meserii din sectorul constructiilor.
Procesul de revenire a muncitorilor romani din Spania s-ar putea prelungi avand in vedere efectele pe care le are criza financiara si pe piata locala de constructii, unde se anunta deja concedieri masive.
 
Iarna grea. In perioada de iarna, vor fi trimisi in somaj peste 70.000 de muncitori din constructii pana in luna ianuarie, in crestere cu 35-40% fata de o perioada normala de iarna, din cauza scaderii volumului de lucrari de constructii pe fondul crizei financiare. Mai mult, circa 35.000 de muncitori vor fi disponibilizati in prima parte a anului daca nu va aparea o revigorare a activitatii din constructii, prin cresterea finantarii din acest sector.
In fiecare an in lunile de iarna sunt trimisi in somaj circa 50.000 de muncitori din cauza conditiilor meteo, care conduc la oprirea lucrarilor, insa anul acesta lipsa finantarilor a afectat puternic sectorul constructiilor. Muncitorii care vor fi disponibilizati vor primi 75% din salariu in perioada ianuarie-martie, suma asigurata de Casa Sociala a Constructorilor.
"In aceste conditii nu mai putem vorbi de o criza cantitativa de personal, asa cum estimam la inceputul anului, ci mai mult de una calitativa. Practic, din 420.000 de muncitori cati sunt in prezent, vor ramane doar 350.000 de angajati", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Potrivit datelor ARACO, circa 30% dintre companiile de constructii care sunt agrenate in proiecte imobiliare sunt afectate puternic de criza financiara, iar numarul acestora va creste daca nu vor fi atrase fondurile europene pentru infrastructura.
"E foarte important de vazut ce se va intampla cu finantarea din constructii in prima parte a anului viitor. Este nevoie de o noua atitudine a sistemului bancar in ceea ce priveste finantarea firmelor de constructii, intrucat exista foarte multa incertitudine in acest moment. Cred, totodata, ca noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19%, pentru a putea dispune de fondurile necesare asigurarii cofinantarii fondurilor europene alocate infrastructurii din Romania", explica Plosceanu.
Potrivit lui, presiunea pe salarii se va reduce in urmatoarea perioada, iar ritmul de crestere a salariilor nu va fi la fel de dinamic ca in prima parte a anului si se va situa in medie la doar 10%.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO