Business Construct

Resurse umane: Muncitori "made in Spain"

31.07.2008, 14:05 18

Fluctuatia ridicata si deficitul de personal sunt problemele majore din constructii, o piata care va creste anul acesta cu 31-32%, sub estimarile initiale de 35%, din cauza turbulentelor economice globale, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Insa, deficitul de personal din constructii s-ar putea diminua in urmatoarea perioada pe fondul intoarcerii muncitorilor romani care lucreaza in Spania, tara care se confrunta deja cu o criza in sectorul imobiliar.
"Am informatii ca foarte multi romani care lucreaza in constructii in Spania si-au pierdut locul de munca. In contextul in care crizia imobiliara spaniola se va accentua, cred ca romanii de acolo vor reveni in tara, chiar pe salarii mai mici", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Informatiile sunt confirmate si de jucatorii de pe piata, care cauta echipe de muncitori romani din Spania pe care sa le angajeze pe piata locala. Astfel, compania de constructii Baumeister, detinuta de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, se afla in negocieri pentru a aduce muncitori romani care lucreaza in Spania. Muncitorii vor lucra la doua proiecte rezidentiale dezvoltate in Constanta, cu o valoare cumulata de aproximativ 10 milioane de euro.
"Suntem in negocieri cu romani din Spania, care au plecat din tara in urma cu cativa ani si care vor sa se intoarca in Romania. Este vorba despre doua echipe de cate 10 oameni, adica 20 de muncitori calificati in total", a declarat Sorin Panait Seteanu, directorul general al Baumeister. Negocierile urmeaza sa se incheie in aproximativ o luna, finalizarea acestora depinzand de solicitarile financiare ale muncitorilor.
Baumeister are in prezent 430 de angajati si a demarat in urma cu aproximativ doua luni lucrarile la ansamblul rezidential Central Apartments, situat in centrul orasului Constanta. Printre proprietatile familiei Adamescu se numara centrul comercial Unirea Shopping Center si hotelul Rex de cinci stele din Mamaia.
Principalul motiv pentru care s-ar intoarce acasa romanii care lucreaza in strainatate este cel financiar. In tarile europene cu economii mai dezvoltate, cum ar fi Spania, Italia, sau Franta, salariul mediu net din constructii variaza intre 1.000 si 1.500 de euro, insa multi romani ar fi dispusi sa revina in tara pe un salariu de 800-900 de euro, pentru ca nivelul de trai din Romania este mai scazut decat in Spania. Salariul mediu din constructii a crescut in primele sase luni cu circa 30% si va ajunge la 450 de euro pana la sfarsitul anului, urmand ca anul viitor sa urce pana la 500 - 550 de euro, potrivit ARACO.
"Este foarte probabil ca la sfarstul acestui an salariul mediu net al unui muncitor din constructii sa ajunga la 450 de euro si sunt sanse ridicate ca in 2009 salariul mediu net lunar din constructii sa ajunga la 500-550 de euro", spune Plosceanu. In luna mai, salariul mediu net al angajatilor din constructii a fost de 1.054 de lei (292 de euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica.


Constructiile, avans de 31,5% la semestru
Romania a inregistrat in luna mai un avans de 31,5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, fiind cea mai puternica crestere a productiei in sectorul constructiilor dintre statele Uniunii Europene, de 45 de ori peste media de 0,7% calculata la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor Eurostat. Cresterile din Romania si din tarile Europei Centrale si de Est au acoperit astfel declinul pietelor din Spania (-10,8%) sau Portugalia (-6,8%).
Daca Spania a fost principalul motor de crestere al pietei constructiilor in cadrul UE in ultimii ani, declinul pietei imobiliare spaniole a transformat Romania, Bulgaria si Polonia in principalele tinte ale investitiilor imobiliare si al fondurilor provenite de la UE pentru infrastructura.
Piata constructiilor va inregistra anul acesta un avans de circa 30%, sub nivelul de 35% preconizat la inceputul anului, potrivit reprezentantilor ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii). "Este posibil ca piata constructiilor sa se contracteze si sa creasca cu 30%, sub nivelul de 35% indicat la inceputul anului. Chiar daca investitiile imobiliare se vor reduce, vor creste investitiile in infrastructura si cele in care se vor investi fonduri structurale", explica Plosceanu.
In ceea ce priveste avansul sectorului constructiilor comparativ cu luna aprilie, Romania se situeaza pe pozitia a doua intre statele membre, alaturi de Spania, cu o crestere de 2,9%. Cel mai important avans lunar a fost consemnat in Marea Britanie (3,4%). Media calculata pentru toate cele 27 de state UE a relevat o crestere de 0,2% fata de luna aprilie. Raportul Eurostat precizeaza ca nu au fost diponibile date privind sectorului constructiilor din 12 state membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO