Business Hi-Tech

2007 ar putea scumpi drastic forta de munca in IT-ul romanesc

23.02.2006, 21:00 12

Avantajele competitive ale patronilor romani din IT in fata competitiei externe se vor diminua serios odata cu posibila disparitie a facilitatilor de care beneficiaza in prezent specialistii in software - scutirea de impozitul pe venit si posibilitatea platii salariului prin microintreprinderi -, sustin reprezentantii industriei de profil.

In prezent, Consiliul Concurentei analizeaza posibilitatea eliminarii scutirii de plata impozitului pe venit de catre "softisti" pe baza faptului ca ar fi o prevedere neconcurentiala, iar incepand cu 1 ianuarie 2007 plata salariilor prin microintreprinderi nu va mai fi posibila, datorita armonizarii legislatiei cu cea a Uniunii Europene, in urma careia va disparea statutul de microintreprindere.

Potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Servicii si Software (ANIS), dupa aplicarea scutirii de la impozitul pe venit, care a avut loc la sfarsitul anului 2001, programatorii au avut avantaje substantiale in comparatie cu alte sectoare care s-au diminuat insa treptat, pentru ca in 2005 o data cu introducerea cotei unice sa se reduca considerabil.

Conform ANIS, patronii din IT apeleaza intens la solutia platii prin microintreprinderi, numai in perioada 2002-2004 prin aceasta metoda fiind achitat un volum anual de 20 - 35 mil.USD (18-32 mil. euro la cursul mediu in aceasta perioada), reprezentand un sfert din totalul veniturilor salariale reale ale sectorului. Aceasta metoda este preferata pentru a evita costisitoarele contributii sociale, evaluate la peste 2/3 din totalul "poverii" fiscale. Prin urmare, afirma ANIS, 50-60% din profiturile sectorului s-au acumulat in microintreprinderi.

In ceea ce priveste eventualitatea eliminarii scutirii de la plata impozitului pe venit, miza se ridica la aproximativ 15 milioane de euro pe an. Suma a fost aproximata avand in vedere ca in Romania lucreaza un numar de circa 8.000 de programatori care sunt scutiti de impozit si care castiga in medie net 800 de euro pe luna, conform unor estimari din piata.

Horia Nistor, General Manager al companiei Kondiment Group, spune ca in industria de software modalitatile de plata sunt cartea de munca, plata prin microintreprindere si plata in regim de persoana fizica autorizata, dar nu crede ca disparitia posibilitatilor de a evita taxele va duce la "plecarea masiva a programatorilor, ci doar la o scadere a cererii de specialisti in piata, mai ales din partea companiilor private romanesti", ca urmare a cresterii costurilor cu forta de munca.

Varujan Pamubuccian, presedintele Comisiei IT&C de la Camera Deputatilor, sustine ca "scutirea de impozit acordata angajatorilor romani nu se incadreaza, potrivit reglementarilor UE, in categoria ajutoarelor de stat, astfel ca programatorii din Romania vor beneficia in continuare de aceasta facilitate, chiar si dupa momentul integrarii in UE."

De aceeasi parere este si Vasile Baltac, presedintele Asociatiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (ATIC), care este de parere ca "singura situatie in care am putea avea neplaceri ar putea aparea daca dupa aderarea la UE un alt stat membru ne-ar reclama la Bruxelles. Nu cred insa ca acest lucru se va intampla si aceasta pentru ca multe dintre companiile din UE au planuri sau deja s-au relocat in Romania astfel ca nu ar fi interesul lor ca aceasta facilitate sa dispara."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO