Business Hi-Tech

33 de companii intra in alianta Google

19.11.2007, 20:32 21

In ciuda tuturor zvonurilor online, gigantul Google nu creeaza un telefon, ci pune la cale impreuna cu alte 33 de companii din industria telecom si a telefoniei mobile un intreg sistem de operare si aplicatii pentru telefoane. S-au reunit sub numele de Open Handset Alliance, iar proiectul lor comun se numeste Android, scrie in editia sa viitoare revista de lifestyle digital go4it!.
Operatori de telefonie mobila printre care T-Mobile, Sprint, KDDI si NTT DoCoMo, producatori de telefoane precum Samsung, LG, Motorola si HTC, producatorii de cipuri Intel, NVIDIA, SiRF (GPS) si Qualcomm si companii de software precum eBay, toate s-au adunat la chemarea Google de a crea o alianta care sa lucreze pe baza unei platforme open source la orice aplicatie posibila pentru telefonul mobil.
Poate numai Google reusea sa stranga atatea companii puternice in jurul unei idei comune, dar nu au venit totusi toti. Printre marii absenti sunt Vodafone, cel mai mare operator telecom, Orange, Verizon si Nokia, care detine locul fruntas in lume la productia de telefoane.
"Participarea Nokia nu este exclusa. Daca vom considera ca este in beneficiul nostru, ne vom gandi sa participam", a declarat Kari Tuutti, purtator de cuvant al diviziei multimedia a Nokia.
Open Handset Alliance urmareste sa creeze o intreaga suita de aplicatii open source pentru telefonul mobil, sub numele de cod Android. Partea cea mai interesanta e ca toate aceste softuri vor fi compatibile si disponibile pe un sistem de operare Linux, comun pentru toate telefoanele (cel putin pe cele ale producatorilor care vor sa-l utilizeze).
Sistemul de operare este gratuit si, dupa declaratiile aliantei, mult mai putin pretentios decat altele la cerintele tehnice ale telefonului pe care ruleaza.
Cu alte cuvinte, nu vei avea nevoie musai de un computer multimedia portabil precum cele din seria N de la Nokia ca sa te joci cu sistemul de operare si softurile dezvoltate pentru acesta.
Orice resursa tehnica a unui telefon (ecran tactil, camera foto, receptor GPS etc.) poate fi exploatata pentru a crea aplicatii care sa le puna in valoare.
De pilda, daca unui developer software i se nazare ca ar fi interesant sa faca un soft cu care telefonul sa calculeze automat masura unui pantof dupa ce-i faci poza cu mobilul, atunci poate face acest lucru. Daca si tie ti se pare interesanta, o descarci si o instalezi pe telefon.
Alianta spune ca primele mobile inzestrate cu Android vor fi lansate incepand cu a doua jumatate a lui 2008. Pana atunci, dezvoltatorii software vor lucra frenetic la tot soiul de aplicatii, avand la dispozitie inca din 12 noiembrie softurile necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO