Business Hi-Tech

Acer, la cel mai mic profit din ultimii şase ani

Autor: Ştefan Vrabie

25.04.2011, 23:42 35

Acer, al doilea mare producător de notebook-uri la nivelmondial, a raportat pentru primul trimestru cel mai redus profitnet din ultimii şase ani, de 1,2 mld. dolari taiwanezi (41,5 mil.dolari), în scădere cu 64% comparativ cu aceeaşi perioadă a anuluitrecut, transmite Bloomberg.

Scăderea profitului reflectă reducerea cererii pentrunotebook-uri ieftine, notează Bloomberg. Preşedintele Acer,Chairman J.T. Wang, intenţionează să restructureze compania şi sădiversifice portofoliul de produse. În prezent, laptop-urile au opondere de 73% în vânzările totale. Încasările s-au redus, înperioada analizată, cu 21%, la 127,8 miliarde dolari taiwanezi (4,4miliarde dolari). Acţiunile Acer au scăzut cu 43% de la începutulanului. După ce directorul executiv Gianfranco Lanci a demisionatluna trecută, compania l-a promovat pe directorul operaţiunilorglobale IT Jim Wong pentru poziţia lui Lanci.

Profitul net este cel mai mic înregistrat din al doileatrimestru al anului 2004 şi până acum. Acer a pierdut poziţia decel mai mare producător de calculatoare portabile în al patruleatrimestru al anului trecut, iar cota sa din piaţa totală a scăzutdin nou în primul trimestru din 2011, conform datelor firmei decercetare IDC.

Oficialii companiei taiwaneze au declarat pe 25 martie căvânzările din perioada ianuarie-martie nu vor fi pe măsuraestimărilor făcute la începutul anului, acesta fiind al doileatrimestru la rând în care compania îşi reduce estimările.

Volumul PC-urilor portabile distribuite de Acer către parteneriidin România a crescut cu 44% anul trecut, la 102.000 de unităţi,ocupând prima poziţie pe acest segment, cu o cotă de 23,5%, conformdatelor International Data Corporation, citate de reprezentanţiicompaniei. În 2009, compania a livrat 70.800 de PC-uri.

În primul trimestru din acest an Acer a avut vânzări de PC-uriegale, ca număr de unităţi şi valoare, cu cele înregistrate înaceeaşi perioadă din 2010. În primul trimestru suntem probabilegali ca număr de unităţi şi vânzări cu aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Piaţa nu îşi revine atât de repede cum ne-am fi aşteptat, adeclarat pentru ZF Bogdan Iftemie, directorul de vânzări alfilialei locale a producătorului taiwanez de echipamenteIT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO