Business Hi-Tech

Afacere pentru operatori: telefon fix cu bani de la guvern

Afacere pentru operatori: telefon fix cu bani de la guvern

Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor (FOTO: Agerpres)

14.04.2009, 00:00 51

Statul roman va plati operatorii telecom sa instaleze posturi de telefonie fixa si sa practice tarife mai mici decat cele obisnuite pentru utilizatorii care locuiesc in orase mici sau in zone rurale in care pana acum racordarea la serviciile de telefonie fixa a fost imposibila, conform unui proiect elaborat de Ministerul comunicatiilor privind introducerea serviciului universal in comunicatii.

Guvernul abandoneaza astfel strategia utilizata in perioada 2004-2008, de a instala in localitatile izolate centre in care cetatenii sa aiba acces la servicii de telefonie fixa, internet si fax (telecentre) in favoarea unei noi abordari, prin care statul subventioneaza operatorii telecom astfel incat orice cerere de instalare a unui telefon fix sa poata fi onorata. In 2004-2008 au fost instalate 633 de telecentre, reprezentand o investitie de aproximativ 7 mil. euro.
Finantarea noii strategii este realizata din banii obtinuti de la operatorii cu afaceri anuale mai mari de 3 mil. euro, care trebuie sa achite anual o taxa reprezentand aproximativ 0,4% din cifra de afaceri, insa nu mai mult de 3 mil. euro. In ultimii doi ani insa taxa nu a fost incasata de la operatori.
 
Un nou proiect de lege
Momentan, Ministerul Comunicatiilor si Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) lucreaza inca la proiect si nu au stabilit metodologia pe baza careia operatorii vor primi bani pentru a instala servicii de telefonie fixa in zonele defavorizate. Operatorii ar putea primi bani pentru a practica tarife mai mici, pentru a le acorda gratuit clientilor echipamentele necesare pentru accesarea serviciului de telefonie fixa si pentru extinderea retelei.
Ministerul Comunicatiilor precizeaza ca telefonul fix poate fi si unul oferit printr-o retea de telefonie mobila, serviciu disponibil de la operatorii Orange, Vodafone, Zapp si, mai nou, Romtelecom.
Romania are cea mai mica rata de penetrare a telefoniei fixe din Uniunea Europeana (23% din populatie), iar in prezent inca mai exista peste 100.000 de cereri neonorate de instalare a unui telefon fix.
Pe de alta parte, ministrul Gabriel Sandu spune ca vrea sa combine proiectul de implementare a serviciului universal cu proiectul "Economia bazata pe cunoastere", care vizeaza de asemenea zonele devaforizare din punct de vedere telecom, pentru a asigura si furnizarea de servicii de acces la internet in aceste regiuni.
 
Telecentrele, la inventar
"Am avut o discutie cu presedintele ANCOM, in care am convenit sa facem in primul rand o inventariere a tuturor telecentrelor existente, pentru a vedea ce amenajari au. Vom face o strategie comuna cu programul Economia Bazata pe Cunoastere (EBC), in asa fel incat sa avem si internet broadband de cel putin 2 Mbps acolo unde sunt puncte telefonice fixe", a declarat pentru ZF Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor.
El a precizat ca pana in prezent au fost identificate 2.680 de comune in care nu exista acces la servicii de telefonie fixa sau internet. Sandu spune ca pentru "a nu risipi banii", strategia va fi realizata in comun cu companiile de stat care au infrastructura sau ofera servicii telecom (cum sunt Radiocom, Teletrans) iar, pe de alta parte, ministerul va avea in vedere conectarea la serviciile de telefonie fixa si internet si a scolilor si a unitatilor sanitare.
"Ca sa nu risipim banii, vom face o strategie comuna cu toate unitatile care au fibra optica - de la Ministerul Economiei si Transporturilor. Am avut o discutie cu Ministerul Educatiei in asa fel incat extinderea care se face sa se faca inclusiv pe partea de scoli. Cu doua conditii "sa am curriculum pe suport IT si sa am internet de mare viteza".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO