Business Hi-Tech

Alcatel si Lucent vor forma un grup de 30 mld. euro

04.04.2006, 00:00 14

Producatorul francez de echipamente de telecomunicatii Alcatel va fuziona cu compania americana Lucent Technologies, finalizand astfel negocierile incepute in urma cu zece zile, conform presei internationale. Alcatel va controla 60% din noua structura, a carei denumire nu a fost inca stabilita.

Veniturile totale ale celor doua companii se vor plasa in jurul a 21 de miliarde de euro, iar noua corporatie va avea o valoare de piata de 30 de miliarde de euro. Noua compania se va apropia de liderul din sectorul de profil, Cisco Systems. De asemenea, noua companie va avea la dispozitie cea mai mare capacitate de cercetare si dezvoltare din domeniu, cu un buget de 2,4 miliarde de euro.

"Concurenta este din ce in ce mai acerba si dimensiunea conteaza cu adevarat", a declarat Patricia Russo, directorul executiv al Lucent. Russo va deveni directorul executiv al companiei rezultate in urma fuziunii.

Cele doua grupuri intentioneaza sa renunte la circa 10% din numarul total de angajati, respectiv 8.800 de salariati. Aceasta miscare ar putea reduce costurile celor doua companii cu 1,4 miliarde de euro.

Recunoscand potentialul risc pe care il reprezinta disponibilizarile, Russo a declarat ca aceasta problema va fi tratata cu o "viteza prudenta" si "claritate". Ambele companii si-au redus personalul la jumatate in ultimii cinci ani in incercarea de se recupera dupa crahul dot.com, cand numeroase companii IT&C au fost supraevaluate de catre specialisti.

Pe de alta parte, fostii angajati ai Lucent au cerut guvernului SUA sa nu aprobe propunerea de fuzionare cu grupul francez decat dupa incheierea unui acord prin care sa fie garantat programul de pensii.

"Nimeni nu ar dori ca o companie sa administreze un fond de pensii de 34 miliarde de dolari, de doua ori peste valoarea de piata a Lucent, decat dupa ce vor fi definitivate conditiile necesare pentru protejarea pensiilor si beneficiilor a 235.000 de pensionari", a declarat Ken Raschke, presedintele organizatiei pensionarilor de la Lucent.

Fuziunea ar putea produce tensiuni politice in Statele Uninte, laboratorul Bell Labs, apartand Lucent, ocupandu-se de niste proiecte militare sensibile. Totusi, atat Russo si Serge Tchuruk, presedintele executiv Alcatel, au dat asigurari ca riscurile vor fi depasite. O companie separata, cu un consiliu de administratie american, va fi infiintata pentru a se ocupa de contractele derulate de Lucent prin divizia sa de cercetare Bell Labs.

Analistii sunt de parere ca tranzactia marcheaza inceputul unui sir de fuziuni in sectorul echipamentelor de telecomunicatii.

In urma cu cinci ani, Alcatel si Lucent au mai purtat discutii despre o eventuala tranzactie, acestea esuand dupa ce compania americana a aratat ca doreste mai degraba sa fie preluata, decat sa fuzioneze.

In urma tranzactiei, Lucent va castiga un partener important, dupa ce in ultimii ani s-a confruntat cu cresterea accelerata a costurilor de productie. Totodata, Alcatel va beneficia de cota de piata a Lucent si de contractele cu Verizon Communications.

Cele doua companii au anuntat ca tranzactia va fi finalizata in al doilea semestru al anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO