Business Hi-Tech

Amazon are propria idee despre biblioteca digitala

07.11.2005, 18:00 27

Site-ul american de comert online Amazon vrea sa ofere clientilor care cumpara carti posibilitatea de a accesa si versiunile in format electronic ale volumelor respective. In schimbul unei mici taxe (2 dolari), utilizatorul va primi acces non-stop la cartea respectiva, prin Internet.

Serviciul urmeaza sa devina disponibil incepand de anul viitor.

Astfel, Amazon o ia pe urmele lui Google, care a intuit in interesul internautilor pentru carti o oportunitate de business si a lansat serviciul Google Print (care da acces online, integral sau partial, la cartile in care se afla cuvinte cheie cautate de utilizatori), scrie presa internationala.

De asemenea, Amazon intentioneaza sa lanseze si un serviciu prin care va da acces la carti electronice dupa modelul "pay-per-view" din televiziune (platesti cat vizionezi). Astfel, utilizatorii urmeaza sa plateasca cativa centi pentru fiecare pagina a cartii electronice pe care o acceseaza online.

"Suntem de parere ca lucram la un proiect valoros", a spus directorul executiv al Amazon, Jeff Bezos, citat de USA Today. "Daca vom reusi sa aducem lumea cartilor la indemana cititorilor, indiferent unde s-ar afla acestia, atunci inseamna ca merita sa muncim la acest proiect".

In prezent, editurile trec printr-o perioada de tranzitie dificila catre era digitala, multe dintre ele fiind angrenate intr-o batalie de uzura cu Google, avand drept miza respectarea drepturilor de autor. Google scaneaza carti protejate de copyright si publica pe Internet fragmente din acestea, lucru care a provocat mania organizatiilor profesionale Association of American Publishers (AAP) si Authors Guild, care au dat in judecata compania.

Si Microsoft s-a angrenat in lupta pentru suprematie pe acest domeniu, saptamana trecuta asociindu-se intr-un proiect similar initiat de Yahoo. Editurile au intampinat cu simpatie proiectul Amazon, scrie USA Today. "Suntem multumiti", a spus directorul AAP, Judith Platt.

"Suntem gata sa intampinam era digitala cu bratele deschise, dar trebuie ca acest lucru sa fie facut respectand editurile si autorii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO