Business Hi-Tech

ANC devine agentie sub control parlamentar. Nistoran ar putea reveni la vanzarea de GPS-uri

ANC devine agentie sub control parlamentar. Nistoran ar putea reveni la vanzarea de GPS-uri

Succesorul lui Liviu Nistoran va fi propus de Emil Boc si numit de Traian Basescu (FOTO: Agerpres)

11.03.2009, 18:42 22

Guvernul va desfiinta Autoritatea Nationala pentru Comunicatii si va infiinta o noua institutie, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, care va functiona sub control parlamentar, cu o conducere numita de seful statului, conform unui proiect propus ieri spre adoptare de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Autoritatea Nationala de Comunicatii este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii si servicii postale din Romania, a carei valoare se ridica la sapte miliarde de euro si 8% din PIB.
Activitatea ANC influenteaza in mod direct nivelul veniturilor si al profitabilitatii inregistrate de unele dintre cele mai mari companii din Romania, asa cum sunt Orange, Vodafone, Romtelecom si Cosmote.
Din acest motiv schimbarile de la ANC au o miza majora, fapt demonstrat si de faptul ca apropiata inlocuire din functie a actualului presedinte este cea de-a treia din ultimii patru ani.
De la infiintarea arbitrului telecom in septembrie 2002 niciun presedinte al institutiei nu si-a dus pana la capat mandatul de cinci ani prevazut de lege, schimbarile fiind realizate de fiecare data la fel, prin reorganizarea si schimbarea numelui institutiei.
Cel mai longeviv manager din cadrul arbitrului telecom este Alexandrina Hartan, care este vicepresedinte al autoritatii inca din prima zi de existenta a institutiei.
Schimbarea lui Nistoran nu este o surpriza, in conditiile in care el era creditat cu sanse zero sa ramana la ANC dupa anuntarea noului guvern. Motivele erau faptul ca el se despartise in trecut in termeni nu tocmai amiabili de Partidul Democrat si fusese numit in functie de Calin Popescu-Tariceanu.
O nominalizare a lui Nistoran de catre premierul Boc si o numire in functie pentru un mandat de sase ani de catre presedintele Traian Basescu, asa cum prevede proiectul MCSI, par astfel excluse. In carti ar fi Catalin Marinescu, fost presedinte al Inspectoratului pentru Comunicatii si un apropiat al PD-L.
Oficial, motivele schimbarii de la ANC sunt evitarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene, care a criticat numeroasele schimbari de presedinte de la arbitrul telecom. Noua structura de reglementare a pietei telecom va pierde o parte din atributii pe zona tehnologiei informatiei, iar un numar de 60 de posturi vor fi transferate la MCSI, alaturi de fonduri de 2 milioane de lei.
De aceasta data, reorganizarea arbitrului telecom va fi insotita si de concedieri, iar posturile libere vor fi ocupate prin concurs - prevederi care anunta o schimbare masiva a personalului institutiei.
Odata ramas fara functia de la ANC, Liviu Nistoran s-ar putea intoarce la activitatea care l-a adus in centrul atentiei, antreprenoriatul in industria IT&C. Astfel, tranzactia prin care el a cedat anul trecut Televoice - o firma specializata in vanzarea de GPS-uri, cu afaceri de 4 mil. euro in 2007, ar putea fi anulata. "Avem niste discutii deschise cu dl. Nistoran in sensul ca este posibil ca tranzactia sa nu se mai realizeze.
In contract exista niste clauze care ne permit sa facem exit din companie. Deocamdata sunt doar discutii", a declarat pentru ZF Voicu Oprean, directorul general al firmei clujene Arobs Software, care a cumparat anul trecut Televoice. Si Liviu Nistoran a mentionat anterior pentru ZF ca ar putea redeveni proprietar al Televoice.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO