Business Hi-Tech

Antrenor de raliu

Antrenor de raliu
01.06.2004, 00:00 20

CHAPEAU : Mihnea Tobescu, director general al AIG Romania, a atins 100 km/h in 7,55 secunde cu automobilului sau Audi A6 TDI Quattro.
Un redactor go4it! a fost de fata, indeplinind rolul de copilot ad-hoc si a omologat performanta.
Nu a stat insa nimeni cu ochii pe cronometru sau vitezometru, pentru ca a avut un ajutor calificat: accelerometrul Beltronics Vector FX1.



CASETA DESPRE TOBESCU& APARAT  :
Singurul incident legat de folosirea lui Vector FX1 a fost cand politia l-a confundat cu un detector de radar. Cum Mihnea Tobescu e convingator in explicatii, a scapat fara amenda.



Directorul AIG Romania a tinut sa arate si ce indica aparatul la o franare brusca: pe ecran a aparut valoarea de 0,91G (G egal aceleratia gravitationala).
Noroc cu centurile de siguranta.



Mihnea Tobescu a fost spectator la cateva raliuri autohtone si isi petrece ceva timp in fiecare seara pe forumurile online pentru a afla ce mai este nou in domeniul tehnologiei, cu un interes deosebit pentru cea mai mare pasiune a sa: automobilul. 
Visul lui este sa-si cumpere un Subaru Impreza WRX STI sau Mitsubishi Lancer Evo VIII, care se apropie foarte mult de masinile de raliu ca viteza, acceleratie si tinuta.



CASETA APARAT



Vector FX1 se prinde cu ventuze pe parbriz, este alimentat  de bateria masinii si inregistreaza acceleratia pe mai multe sensuri de miscare: la mers inainte, la franare si acceleratia centrifuga in viraje.



Pentru a porni masuratorile, trebuie sa calibrati aparatul, apasand un buton, cand  masina are motorul oprit. O data automobilul pornit in cursa, Beltronics Vector FX1 nu masoara doar acceleratia, ci face mai departe calculul vitezei si distantei parcurse.
Aparatul are mai multe moduri de functionare, astfel incat dupa un sfert de mila  de rulare (fanii automobilismului stiu de inseamna acest "quarter mile")  va poate arata pe ecranul cu cristale lichide viteza maxima si medie, in cat timp ati atins 100 km/h si tine minte aceste date pentru a dovedi oricui nu va crede ca ati stabilit un record.



Accelerometrul poate fi incadrat de unii in categoria "just for fun". Insa nu este doar o jucarie; daca sunteti pasionati de raliuri si exersati din cand in cand, se dovedeste un excelent antrenor masurandu-va permanent performantele. De altfel, marii producatori de automobile folosesc echipamente similare pentru a testa noile modele.
Un minus este metoda de afisare a datelor in standard american. Totusi daca porniti de la aproximatia 60 mile egal 100 km va va fi foarte usor sa deduceti repede si celelalte rezultate.
Vector FX1 nu poate fi cumparat in Romania, dar daca aveti un prieten in SUA, lucrurile devin mult mai simple.



Pret: 150 USD
www.beltronics.com.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO