Business Hi-Tech

Aplicatiile de recunoastere a vocii, spre 130 mil. dolari

20.10.2003, 00:00 17

Afectata de recesiunea care a lovit si sectorul telecom, piata de aplicatii software pentru recunoasterea vocii - utilizabile in diverse domenii, de la sistemele de securitate si pana la computerele care regleaza intensitatea luminii in camera la comanda proprietarului - incep sa se vanda mai bine, spune compania de analiza Gartner.
Anul acesta, incasarile in domeniu nu vor depasi 130 de milioane de dolari, conform Gartner, in crestere cu numai 2 milioane fata de 2002. Suma este mai mica decat in 2000, cand incasarile ajungeau la 140 de milioane $, dar este primul an in care se inregistreaza crestere dupa crahul dot-com. "Semnalele din piata indica faptul ca acest sector al industriei a ajuns in prezent la maturitate. Liderii pietei sunt acum producatorii software Nuance si ScanSoft. Insa intrarea pe acest segment a unor giganti precum International Business Machines (IBM), Microsoft si Intel adunce inca un semnal pozitiv pentru relansarea pietei", a apreciat unul dintre autorii raportului. Deocamdata America de Nord ramane principala piata pentru aplicatii de recunoastere a vocii, aici concentrandu-se 61% din vanzarile principalilor jucatori din domeniu. Euriopa, Orientul Mijlociu si Africa (zona EMEA) a acumualt 26% din vanzari, fiind pe locul al doilea. Gartnet estimeaza ca procentele se vor modifica, SUA urmand sa piarda teren pana in 2007.
Cele mai bine vadute aplicatii de acest gen ajuta la operarea asa numitelor "call-center", birourile de relatii cu clientii automatizate. De asemenea, portalurile de afaceri care ofera servicii pe telefon folosesc astfel de aplicatii. "Performanta acestor aplicatii s-a imbunatatit constant, cumparatorilor fiindu-le tot mai greu sa aleaga dintre mai multe aplicatii de acest gen numai pe baza performantei", a apreciat analistul Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO