Business Hi-Tech

Apple face un profit mai bun ca IBM, dar investitorii sunt nemulţumiţi

Apple face un profit mai bun ca IBM, dar investitorii sunt nemulţumiţi

Autor: Adrian Seceleanu

19.10.2010, 23:21 19

Apple a anunţat o creştere cu 70% a profitului trimestrial, pânăla 4,3 mld. dolari, eclipsând astfel câştigul anunţat de companiaIBM, de 3,59 mld. dolari, în creşetere cu 12%, scrie cotidianulWall Street Journal, care subliniază că pariul lui Steve Jobs pegadgeturi începe să dea rezultate, transformând astfel producătoruliPhone în a doua cea mai profitabilă companie IT din America.

Rezultatele financiare ale Apple arată că acum consumatorii suntcei care determină o mare parte din inovaţia din industria IT - oschimbare radicală faţă de perioada în care giganţi tehnologiciprecum IBM erau cei care determinau schimbările în dezvoltarea detehnologii inovatoare pentru companii, tehnologii care apoiajungeau să fie disponibile şi pentru utilizatorii obişnuiţi.

Şi veniturile celor două companii susţin această evoluţie: Apple aavut venituri de
20,3 mld. dolari, în creştere cu 67%, în timp ce încasările IBM auurcat cu 3%, la 24,3 mld. dolari. Atât Apple, cât şi IBM aurădăcini comune în industria computerelor însă sub conducerea luiJobs Apple s-a transformat într-o maşină de făcut profit prinlansarea unor produse care au devenit hituri pe piaţa consumer, dela playerul iPod până la mobilul iPhone şi mai nou tableta iPad. Înmai, Apple a depăşit Microsoft, devenind cea mai valoroasă companieIT americană după capitalizarea bursieră. Unul dintre secretelemarjei de profit a Apple, de aproximativ 40%, este externalizareaproducţiei către Asia, unde compania plăteşte costuri foarte micişi pentru componente şi pentru asamblare.
Totuşi, rezultatele Apple nu au mulţumit pe deplin investitorii,care au penalizat vânzările sub estimări ale iPad (puţin peste 4milioane, în timp ce aşteptările erau de 5 milioane de unităţi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO