Business Hi-Tech

Apple si Universal exporta muzica chinezeasca pe Internet

08.02.2005, 00:00 25

Liderul pietei de muzica digitala, compania Apple, a anuntat impreuna cu Universal Music, una din cele mai mari companii de inregistrari din lume, ca va pune in vanzare o varietate de melodii pop in limba chineza in magazinele sale virtuale din America de Nord si Europa.
Peste 1.000 de melodii apartinand unor artisti chinezi consacrati, aflati pe listele Universal, vor fi disponibile on-line prin intermediul site-ului Apple iTunes, relateaza Financial Times. Cantareti precum Jacky Cheung, Kelly Chen, Hacken Lee si Alan Tam vor fi de gasit in 15 tari printre care SUA, Marea Britanie si Canada.
Universal precizeaza ca este pentru prima data cand muzica chinezeasca va fi larg disponibila online, altundeva decat in regiunea de provenienta. Aceasta miscare tine de increderea Universal in continua crestere a pietei legale de download de pe Internet, comenteaza presa internationala.
Data lansarii a fost astfel aleasa incat sa coincida cu sarbatorirea noului an chinezesc si se adreseaza in mod particular populatiei chineze din strainatate care pana acum a avut acces la muzica doar printr-un numar limitat de distribuitori specializatI sI numai sub forma "fizica", adica casete sau CD-uri.
Magazinul on-line al celor de la Apple, a carui crestere a fost stimulata de playerul digital iPod, a dominat pana in prezent piata de download legal. In ultima vreme insa, Apple trebuie sa faca fata concurentilor nou intrati in aceasta afacere in crestere.
Napster, unul dintre principalii competitori ai Apple pe acest sector, a lansat saptamana trecuta un serviciu care ar putea aduce o amenintare serioasa liderului actual, scrie Financial Times. Serviciul dezvoltat de Napster va permite abonatilor sa descarce si sa asculte pe playerele digitale un numar nelimitat de melodii in schimbul unui abonament lunar. Apple ofera in schimb un sistem de download cu plata la bucata, iar melodiile descarcate de pe site-ul sau pot fi redate exclusiv pe playerele iPod.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO