Business Hi-Tech

Aproape un sfert dintre romani au calculator acasa

01.03.2004, 00:00 18

Aproximativ 22% dintre romani detin cel putin un calculator acasa, procentajul fiind similar cu cel din Lituania, dar superior celui din Bulgaria (14%), releva un raport european.
Din numarul total de computere personale de la domiciliu, numai 7% sunt insa conectate la Internet, se arata in documentul intitulat "eEurope 2003", citat de MCTI. Raportul a fost prezentat la Budapesta, in cadrul conferintei europene ministeriale pe tema societatii informationale "Noi oportunitati de crestere in Europa extinsa". Potrivit studiului, numarul de utilizatori de Internet din statele candidate la UE a crescut cu 60% anul trecut fata de 2001, in timp ce la nivelul UE media cresterii a fost de numai 29%.
O parte dintre romani, aproximativ unul din cinci, utilizeaza frecvent Internetul, chiar daca nu totdeauna acasa. Conform sondajului, 20% dintre romanii cu varste intre 16 si 74 de ani au declarat ca au accesat Internetul cel putin o data in ultimele trei luni. Procentul este din nou mai mare ca in Bulgaria (19%), dar sub cel inregistrat in Polonia (22%). Numai 3% dintre romani au spus ca au accesat ultima oara Internetul in urma cu mai bine de trei luni, iar 77% au declarat ca a trecut mai bine de un an de cand au intrat pe net.
Sondajul arata ca majoritatea utilizatorilor din Romania acceseaza reteaua de acasa (40%), in timp ce aproape o treime (33%) au net numai la birou. Circa 26% dintre cei chestionati au declarat ca merg la Internet-Cafe.
Aproximativ 78% dintre internautii romani cauta online informatii utile, in timp ce 77% folosesc serviciile de e-mail. Numai 40% cauta jocuri sau muzica, iar 33% intra pe forumuri de discutie sau chat.
Dintre companiile romanesti intervievate, numai 12% au raspuns ca utilizeaza Internetul pentru a avea acces la servicii financiare si bancare. Majoritatea folosesc Internetul pentru comunicatii, relatiile cu clientii si pentru a afla informatii din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO