Business Hi-Tech

Apropierea de UE va duce la o crestere anuala de 10% a cheltuielilor pentru IT

24.09.2003, 00:00 13

Aderarea la Uniunea Europeana va obliga tarile est-europene care vor trece prin acest proces sa faca tot posibilul pentru a reduce diferenta dintre ele si statele occidentale, inclusiv in domeniul tehnologiei informatiei. Ca urmare, cheltuielile IT in tarile est-europene care vor adera la UE vor creste in fiecare din urmatorii ani cu aproximativ 10%, a apreciaza Marianne Kolding, director European Services la compania de cercetare International Data Corporation, prezenta la un seminar despre eGovernment organizat recent la Roma.
“Aderarea va da o forma noua sectorului public, investitiile straine directe in tarile est-europene vor creste impulsionandu-le totodata pe cele in sectorul IT si al comunicatiilor”, a precizat Kolding. In aceasta tendinta se va inscrie si Romania care ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in privinta informatizarii. Potrivit IDC, indicele societatii informationale in Romania (Information Society Index) se ridica la numai 312 plasandu-ne pe pozitia 46 dintre cele 53 de state studiate. Dupa Romania, in acest clasament se mai afla tari precum Turcia (locul 49), Tailanda, Filipine, China, India, Indonezia si Vietnam. Bulgaria se regaseste pe pozitia 44 cu un indice de 344. Fruntasele clasamentului sunt Suedia cu un scor de 1.016, Danemarca si Olanda cu 998, respectiv, 985.
Perspectivele aderarii la UE va impinge Romania cam cu zece locuri mai sus pana prin 2007. In acelasi timp insa si stacheta va fi ridicata de tarile aflate in fruntea clasamentului. Pentru a urca cu zece locuri “Romania are nevoie de investitii masive in acest sector. Intrarea in Uniunea Europeana va atrage mai mult atentia investitorilor care vor deveni tot mai interesati de domeniul IT si al comunicatiilor”, este de parere Marianne Kolding. Foarte importante sunt in primii ani investitiile in infrastructura si in dotarea cu calculatoare. Investitiile in eGovernment se reflecta si ele puternic in intreaga stare a industriei IT&C dintr-o tara.Deocamdata, cheltuielile totale efectuate de zona guvernamentala in sectorul IT autohton, s-au ridicat, potrivit estimarilor IDC, la 47,82 milioane de dolari in 2002 si ar putea ajunge la 52,88 mil. $ la sfarsitul lui 2003. Evolutia pe urmatorii ani a acestor cifre ar putea arata astfel: 58,78 mil. $ in 2004, 71,73 mil. $ in 2005, 82,2 mil. $ in 2006 si 96,38 mil. $ in 2007. Analistii IDC nu a facut inca o delimitare in cadrul acestor cheltuieli pentru a putea preciza la cat se cifreaza cele din zona de eGovernment. Conform IDC, in cheltuielile IT calculate pentru institutiile guvernamentale nu au fost incluse si firmele de stat ci numai administratia publica, apararea, justitiA, interneLE, sanatatea etc.
In Europa de Vest, cheltuielile pentru eGovernment se ridica acum la 2-3 miliarde de euro si vor ajunge in 2006 la aproximativ 6-7 miliarde euro, afirma Marianne Kolding.
Cresterea cheltuielilor pe care statul le face in domeniul eGovernment mareste atractivitatea sectorului public pentru firmele care activeaza in domeniul IT. De altfel, peisajul se aglomereaza tot mai mult in acest domeniu, fiecare dintre marile companii dorind sa-si adjudece o felie cat mai mare din aceasta piata. “Deocamdata, domeniul furnizarii de servicii pentru eGovernment este dominat de multinationale si companii care au o pozitie puternica internationala sau pe anumite piete nationale”, spune Kolding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO