Business Hi-Tech

Ascunderea identitatii pe internet a devenit o afacere prospera

Ascunderea identitatii pe internet a devenit o afacere prospera

Click pentru imaginea intreaga

26.03.2008, 14:29 144

Exista acum servicii care permit utilizatorilor sa navigheze pe internet ca persoana anonima, iar dupa zece ani de activitate in acest domeniu, compania Anonymizer a atins in prezent un numar de doua milioane de utilizatori activi. Guvernul Statelor Unite ale Americii chiar acorda acestei firme sume de bani pentru a-si putea promova serviciile in China si Iran, venind astfel in sprijinul garantarii libertatii de exprimare.
Utilizatorii care doresc sa ramana anonimi trebuie doar sa acceseze site-ul Anonymizer, care functioneaza ca un intermediar intre site-ul tinta si utilizator.
Serverul de anonimizare cripteaza toate cererile utilizatorului pentru anumite pagini de web, colecteaza automat continutul acestor pagini pe un server extern, care apoi retransmite site-ul utilizatorului. Procesul nu implica participare umana, iar firma nu pastreaza date referitoare la numele celor care au lansat cereri sau la continutul acestor cereri.
Desigur, insa, ca exista un anumit grad de cenzura. Anonymizer nu permite utilizatorilor sa incarce anonim fisiere pe web si blocheaza accesul la materiale considerate ilegale de legislatia americana.
In cazul in care utilizatorul nu recurge la un server de anonimizare (cunoscut si sub numele de proxy server), atunci risca sa faciliteze accesul altor persoane la informatii vitale care ii apartin. Un hacker, spre exemplu, poate sa identifice adresa IP a acestui utilizator, browser-ul pe care il utilizeaza, sistemul de operare, precum si ultima pagina web vizitata. De asemenea, in cazul in care dispune de instrumentele software necesare, hackerul poate localiza utilizatorul, pe baza datelor care ofera informatii despre acesta - ca de exemplu hostname-ul utilizatorului, continentul, tara si orasul in care locuieste sau chiar si numele furnizorului de servicii internet.
Serviciile de retransmitere anonima a e-mail-urilor (anonymous re-mailers) permit expedierea mesajelor electronice fara ca destinatarul mesajului sa afle identitatea expeditorului. Prin aceste servicii, informatiile din header (care ofera date despre identitatea expeditorului) sunt sterse, iar mesajul este de cele mai multe ori trimis destinatarului printr-un lant intreg de servere. Multe dintre serviciile de acest gen permit si criptarea mesajului si sunt folosite de obicei pentru a posta mesaje anonime pe bloguri sau alte site-uri.
Serviciile de retransmitere anonima au fost inventate de specialisti in probleme de securitate, care au incercat sa afle daca este posibil sa transmiti un mesaj prin internet fara ca sa se poata identifica sursa mesajului. Imediat ce au fost create, utilizatorii au gasit o modalitate practica de a folosi aceste servicii, respectiv transmiterea unor mesaje pe teme atat de sensibile incat nu ar fi dorit sa le fie cunoscuta identitatea.
Desi anonimitatea si pseudoanonimitatea nu reprezinta noutati pe internet, ele au permis utilizatorilor sa se simta mai confortabil atunci cand scriu anumite mesaje. Anonimitatea pe internet, insa, nu este intotdeauna garantata 100%, existand posibilitatea de a identifica sursa initiala, in special in cazurile in care un utilizator foloseste de mai multe ori acelasi mod de a-si garanta anonimitatea.
In cazul cel mai simplu, un utilizator trimite un e-mail sau scrie un articol pe Usenet folosind un nume fals. Cele mai multe software-uri de e-mail si stiri permit utilizatorilor sa foloseasca ce nume doresc si nu verifica niciodata identitatea acestora.
In acest caz insa, utilizatorul anonim nu se bucura chiar de un grad foarte inalt de securitate. Adresa IP a computerului utilizat este de obicei inregistrata, dupa cum, adesea, se inregistreaza si numele computerului. Multi utilizatori se conecteaza la internet folosind o adresa IP temporara pentru o singura sesiune. Si aceste date sunt inregistrate de catre furnizorul de servicii internet si este posibil sa se afle cine a folosit o anumita adresa IP intr-un anumit interval de timp, daca furnizorul de servicii doreste sa colaboreze cu autoritatile pentru stabilirea identitatii unui utilizator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO