Business Hi-Tech

Astral si RDS dau drumul la apeluri intre retelele lor

17.03.2005, 00:00 18


Principalii furnizori alternativi de comunicatii fixe de pe piata locala, grupul RCS/RDS si Astral Telecom au pus in functiune sistemul de interconectare a apelurilor, pentru a oferi clientilor lor de telefonie posibilitatea de a vorbi intre ei, spun oficialii celor doua companii.


Dupa semnarea acestui acord, clientii celor doua companii au acces la aproximativ 95% dintre serviciile de comunicatii disponibile pe piata locala, fie ele fixe sau mobile. "Dorim sa crestem constant beneficiile pe care le oferim clientilor", a precizat Aurel Costea, directorul general al Astral. "Este un pas inainte pentru piata locala de telefonie. Noii abonati vor putea beneficia mai bine de liberalizarea pietei", a spus la randul sau Alexandru Oprea, directorul general RCS/RDS.


Companiile de telecomunicatii care furnizeaza servicii alternative de telefonie fixa au atras, pana la finele anului 2004, aproape 67.000 de abonati, de peste trei ori mai mult fata de cifrele inregistrate la 30 iunie 2004, arata studiile de piata. Primii doi furnizori detin 85,4% din cei aproximativ 67.000 de utilizatori, spun oficialii ANRC (Agentia Nationala de Reglementare in Comunicatii).


La finalul lui 2004, pe piata locala 62 de companii detineau servicii de telefonie fixa functionale. Dintre acestea, 24 de companii furnizau servicii de telefonie prin propria retea, iar 38 prin intermediul retelelor de acces ale altor operatori.


Ca si trafic de servicii de voce realizat, operatorii alternativi detin o cota de 38,7%, respectiv 97,4 milioane de minute originate (apeluri initiate de catre abonat catre un alt client de telefonie), comparativ cu 21,43% cu un an in urma. Oficialii Astral si RDS/RCS au promis ca dezvoltarea serviciilor oferite nu se opreste aici si ca vor continua extinderea serviciilor lor de telefonie fixa si internationala la nivelul intregii tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO