Business Hi-Tech

Autorul unei variante a virusului Blaster pledeaza ?vinovat"

13.08.2004, 00:00 31

Jeffrey Lee Parson, inculpat pentru lansarea unei forme modificate a virusului Blaster, care a afectat mai mult de un milion de computere vara trecuta, a pledat vinovat in fata justitiei americane.
La numai 19 ani, absolventul de liceu din Minnesota este pasibil de inchisoare de la 18 luni la trei ani dupa ce a admis in fata instantei ca a intentionat sa cauzeze pagube unor computere protejate. Alta componenta a sentintei ar putea fi obligatia de plata a cateva milioane de dolari ca despagubiri companiilor afectate, a spus procurorul Annette Hayes.
Cand a fost arestat anul trecut in august Parson a pledat nevinovat, dar a spus judecatoarei Marsha Pechman in aceasta saptamana ca a descarcat de pe Internet varianta originala a virusului, a modificat-o si a lansat-o din nou in mediul electronic. Anul trecut mai multe versiuni ale virusului Blaster au afectat computere din toata lumea, iar varianta lui Parson a atacat serverele Microsoft si alte mai bine de 48.000 de computere, dupa estimarile facute de expertii guvernamentali. "Ne bucura ca Parson a acceptat responsabilitatea pentru faptele sale" a spus Nancy anderson, unul din avocatii Microsoft.
Dupa acceptarea faptei, procurorii au recomandat o sentinta de 18 pana la 37 de luni in inchisoare, dupa ce anterior cereau pana la 10 ani in inchisoare si o amenda de 250.000 dolari. Autoritatile au spus ca Pason a admis ca, inainte de scandalul cu virusul Blaster, mai incercase sa atace organizatii precum Motion Picture Association of America si Recording Industry Association of America. Avocatul lui Parson, Carol Koller, a explicat ca atunci cand a comis atacurile clientul ei era tanar si nu isi dadea seama de gravitatea faptelor sale, lucru pe care l-a realizat abia dupa ce a fost arestat. "S-a purtat exemplar. Nu a mai atins un computer de cand a fost arestat" a pledat Koller in favoarea clientului ei.
Parson a fost eliberat din arest contra unei cautiuni de 25.000 de dolari, dar este supravegheat electronic la domiciliu. De curand procurorul a decis, datorita comportamentului bun de dupa arest, sa renunte la supraveghere. Totusi el nu poate parasi locuinta decat pentru a merge la serviciu, sau altfel numai daca are aprobarea tribunalului. Judecatorul a refuzat sa-i acorde libertati care i-ar permite sa plece din locuinta fara controlul parintilor. "Parson nu este un adolescent normal" a spus procurorul. "Nu va fi niciodata ca alti adolescenti care iau masina familiei si merg la petreceri sau la film. Pur si simplu aceasta este situatia" a continuat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO