Business Hi-Tech

Balanta se inclina in favoarea Microsoft in lupta legislativa contra Comisiei Europene

05.10.2004, 00:00 11

Gigantul software american Microsoft, acuzat ca a abuzat de pozitia sa de lider al pietei sistemelor de operare pentru a vinde si aplicatii multimedia, ar putea avea castig de cauza in fata Comisiei Europene, insa decizia nu este finala si lupta va continua probabil mai multi ani de acum inainte.
Parerile par sa fie impartite, iar ambele parti si-au sustinut punctele de vedere cu argumente greu de combatut. Oficialii europeni spun ca Windows Media Player a facut concurenta neloiala unor produse precum RealPlayer sau QuickTime, fiind inclus in pachetul Windows, de unde nu putea fi eliminat de utilizator. Avocatii Microsoft au acuzat Comisia Europeana ca nu a permis companiilor din domeniu sa stabileasca un standard comun, pe baza caruia sa activeze toti concurentii, pentru a se evita astfel de probleme.
Judecatorul care se ocupa de acest caz, Bo Vesterdorf, presedinte al Curtii Europene de Prima Instanta, a pus sub semnul intrebarii tocmai pozitia oficialilor de la Bruxelles. El spus ca va anunta "in curand" daca va aproba cererea Microsoft de ridicare a sanctiunilor impuse de europeni sau nu. Comisia Europeana a amendat Microsoft cu 600 de milioane de dolari si a cerut realizarea unei platforme Windows fara software multimedia incorporat.
Conform depozitiilor din proces, oficialii Microsoft au fost de acord initial cu aceste cereri si chiar au cheltuit zeci de milioane de dolari pentru realizarea noului sistem de operare fara Media Player. Pana la urma insa, avocatii companiei lui Bill Gates au facut apel la decizia Comisiei, adresandu-se Curtii Europene de Justitie. Decizia apartine acum Curtii de Prima Instanta, care nu da insa o sentinta definitiva. Lupta ar putea dura cativa ani, conform specialistilor in domeniu.
"Daca Microsoft isi consolideaza pozitia dominanta in domeniul aplicatiilor multimedia, va avea de fapt puterea de a decide asupra tuturor formatelor digitale, fie ca este vorba de computere, echipamente mobile sau telefoane inteligente", a apreciat un oficial din industrie.
Pana una-alta insa, gigantul software isi continua campania de promovare a tehnologiilor digitale "pentru sufragerie". Directorul executiv al companiei, Steve Ballmer, a spus ca piata se indreapta spre acele produse "conv ergente", care imbina tehnologiile video, audio si sunt compatibile cu computerele personale. El a asigurat ca cererea pentru astfel de produse "va exploda" in viitorul apropiat.
Tot in aceasta directie actioneaza si Paul Allen, co-fondator al Microsoft, si care a investit recent sume importante de bani in compania care a creat standardul de comunicatii wireless ZigBee. Noua tehnologie permite comunicarea fara fir utilizand cipuri ieftine si care nu consuma prea multa energie, fiind considerata cea mai economica solutie de pe piata. Singura problema pare a fi acum distanta limitata pe care permite comunicarea.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO