Business Hi-Tech

Batalie apriga pentru inca doua proiecte ale MCTI

29.08.2001, 00:00 11



Licitatiile pentru cele 24 de proiecte IT propuse de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si adoptate in mai de Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei continua. Ieri, a avut loc deschiderea publica a ofertelor depuse pentru realizarea proiectelor pilot "Sistem electronic pentru achizitii publice" si "Referendum electronic".

"Sistemul electronic pentru achizitii publice" presupune realizarea unui pilot pentru o aplicatie care va permite institutiilor administratiei publice sa realizeze achizitii de produse si servicii prin intermediul Internetului. Proiectul pilot este destinat in principal achizitiilor publice efectuate prin intermediul Bancii Mondiale.

Sistemul va putea fi extins ulterior pentru a include efectuarea platilor electronice, controlul livrarilor si integrarea cu sistemul de management al agentiei achizitoare. Primul "client" al acestui sistem va fi insusi MCTI, dupa cum a declarat ministrul Dan Nica in cateva ocazii.

Noua companii s-au aratat interesate de acest proiect: IBM Romania, Softwin-IPACRI, Net Consulting, Akela Informatique, Integrator, ROMSYS, Asesoft COM, Hewlett-Packard Romania, Lasting Systems.

Proiectul "Referendum electronic" consta in realizarea unui pilot pentru o aplicatie care va permite cetatenilor sa-si exprime optiunea pentru un anume subiect de interes national, sub forma unui referendum. Sistemul va putea fi extins ulterior la alegerile locale sau regionale.

Pentru acest proiect au fost depuse zece oferte. Companiile participante sunt, in general, aceleasi care au depus oferte si la "Sistemul electronic pentru achizitii publice": IBM Romania, I.P.A., Net Consulting, Akela Informatique, Integrator, ROMSYS, Asesoft COM, Hewlett-Packard Romania, Lasting Systems, Siveco Romania.

Ministerul comunicatiilor a mai anuntat ca desemnarea companiilor castigatoare se va face peste 15 zile.

Pana acum, doar pentru trei proiecte din cele 24 aprobate in prima intrunire a GPTI au fost desemnati castigatorii.

La proiectul "Video conferinta organizata pe web" s-au inregistrat trei inscrieri, firma declarata castigatoare fiind Compaq Computer Romania.

Proiectul "Servicii de informare electronica pentru cetateni - info-chiosc" a inregistrat zece oferte, cea castigatoare apartinand companiei Intrarom SA din Bucuresti. Solutiile clasate pe urmatoarele trei locuri si care au apartinut companiilor Radcom, Romsys si Hewlett-Packard vor fi inaintate institutiilor publice pentru o eventuala implementare, ca solutii alternative viabile pe domenii specifice de aplicare, a comunicat MCTI.

Dupa o amanare de aproape doua saptamani, la mijlocul lunii a fost desemnata si firma castigatoare a licitatiei pentru proiectul pilot "Piata virtuala - sistem de achizitii de bunuri si servicii", TotalSoft, pentru o propunere a carei valoare se ridica la putin peste 617 milioane de lei.

Valoarea celorlalte doua oferte castigatoare nu a fost comunicata.

A doua reuniune a GPTI este asteptata a avea loc in maximum doua saptamani, ne-au asigurat surse din minister. In cadrul noii intruniri se vor lua in discutie alte zece proiecte propuse atat de MCTI cat si de alte ministere. In prima reuniune ce a avut loc pe 23 mai anul curent, au fost aprobate 24 de proiecte IT si de telecomunicatii a caror valoare se ridica, conform aprecierilor oficialilor, la peste 500 de milioane de dolari.

Caseta: Castigatorii primelor trei licitatii organizate de MCTI:

Compaq Computer Romania pentru proiectul "Video conferinta organizata pe web"

Intrarom SA pentru "Servicii de informare electronica pentru cetateni - info-chiosc"

TotalSoft pentru "Piata virtuala - sistem de achizitii de bunuri si servicii"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO