Business Hi-Tech

BenQ plateste 350 de milioane de euro pentru divizia de mobile a Siemens

08.06.2005, 18:23 18

Cel mai mare producator taiwanez de telefoane mobile, BenQ, a batut palma cu grupul german Siemens pentru preluarea diviziei producatoare de celulare, care in ultimul an a generat companiei pierderi de 500 de milioane de euro.

Valoarea tranzactiei, incredibil de mica pentru profitabila industrie a telefoniei mobile, se cifreaza la numai 350 de milioane de euro. Siemens va cumpara actiuni ale noii companii BenQ in valoare de numai 50 de milioane de euro (aproximativ 2,5% din titluri).

Taiwanezii primesc in plus dreptul de a folosi brandul Siemens pentru telefoanele mobile, pentru inca cinci ani.

Tranzactia confirma faptul ca marii jucatori din domeniul telecom nu mai gasesc interesant segmentul consumer si se reorienteaza spre solutiile complexe de business si spre alte domenii de afaceri.

La fel au procedat Ericsson si Alcatel, cu mici diferente de abordare. Ericsson si-a pastrat 50% din compania nou-creata impreuna cu Sony pentru telefoane mobile - Sony Ericsson, insa Alcatel s-a retras de tot din aceasta afacere anul acesta.

Compania pastrase de asemenea 45% din titlurile firmei joint-venture pusa la punct cu producatorul chinez TCL. Recent, Alcatel a våndut participatia la TCL & Alcatel Mobile Phones chiar catre compania chineza, insa pentru 1,8 miliarde de dolari (1,4 miliarde euro). Philips lucreaza de asemenea in sistem joint-venture cu un partener chinez pentru productia de telefoane mobile.

Tranzactia BenQ-Siemens pune capat zvonurilor privind soarta diviziei de telefoane mobile a companiei germane. Presa de specialitate a anuntat in ultimele luni existenta a diverse negocieri, de la producatorul chinez Ningbo Bird, påna la LG Electronics sau chiar Motorola. Cert este ca situatia diviziei de telefoane mobile a Siemens genera pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi, iar gasirea unei solutii devenise prioritatea numarul unu pentru echipa de management.

BenQ in schimb, unul din marii producatori de telefoane mobile care lucra initial pentru marii jucatori din domeniu (producea telefoane våndute ulterior sub brandul Motorola de exemplu), a decis recent sa atace piata si cu propriile celulare.

Compania a våndut anul trecut 15,5 milioane de telefoane mobile, comparativ cu Siemens, care a våndut 51 de milioane de unitati.

Nici impreuna, cele doua companii nu reusesc sa urce in topul marilor jucatori (Samsung a våndut 86,5 milioane de unitati anu trecut). Ramåne de vazut insa ce impact va avea tranzactia asupra vånzarilor de telefoane mobile pe parcursul acestui an, in special pe trimestrul patru, dupa ce afacerea va fi definitivata.

Producatorul german a mai anuntat ca pastreaza afacerea cu telefoane cordless (DECT) si alte echipamente de comunicatii.

Divizia de telefoane mobile avea 6.000 de angajati si generase vånzari de 5,2 miliarde de dolari in 2004 (4,19 miliarde de euro). dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO