Business Hi-Tech

Best Computers vrea sa-si dubleze veniturile in acest an

18.02.2004, 00:00 30

Best Computers, companie specializata in distributia si retailul de echipamente de tehnica de calcul si software, schimba strategia. Vrea sa treaca de la o crestere intensiva la una extensiva si sa-si dubleze astfel cifra de afaceri.
Best Computers, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata autohtona a retailului de computere, intentioneaza sa deschida in acest an zece magazine in afara Bucurestiului, in cele mai mari zece orase din tara. Cunoscuta pana acum drept o firma care s-a dezvoltat intensiv, pe baza resurselor proprii, Best Computers va apela in acest an, pentru extinderea retelei de magazine, si la finantare bancara. Deocamdata compania se afla in negocieri cu o serie de banci romanesti. "Deschiderea unui magazin, cu tot ceea ce presupune aceasta, de la amenajarea lui, pana la achizitionarea si transportarea marfii acolo, necesita o investitie de peste 100.000 de euro", a precizat Teo Paduraru, unul dintre actionarii firmei.
Prima "iesire" in provincie dateaza de anul trecut cand Best Computers si-a deschis magazinul de la Braila. "Si care a fost un success total in pofida faptului ca am fost pana atunci precauti in privinta atacarii pietei din afara Bucurestiului", spune Teo Paduraru.
Deschiderea celor zece noi magazine ar putea duce la cresterea cifrei de afaceri a companiei cu 100%. In 2003, Best Computers a inregistrat incasari totale de 9,3 milioane de dolari, in crestere cu 50% fata de 2002. Dezvoltarea a fost posibila in mare parte si noii linii de business abordate. Best Computers a inceput anul trecut sa asambleze si sa vanda computere nu numai prin magazinele proprii dar si prin lanturile de retail gen Flanco si Altex. "Am asamblat in 2003 si am comercializat astfel 25.000 de calculatoare", a precizat Paduraru.
Dezvoltarea companiei si in provincie ar putea-o face atractiva pentru investitori. "Nu excludem vanzarea unei parti din companie. Valoarea ei este de cateva milioane de dolari, dar nu peste zece", mai spune oficialul.
Best Computers nu este clasata de firma de cercetare IDC in clasamentul primilor cinci vanzatori de PC-uri probabil incadrandu-se la categoria "altii". Pe pozitia a cincea in topul ultimului trimestru se afla IBM (ca numar de PC-uri vandute) cu o cota de 7% respectiv Comrace (ca valoare) cu o cota de 6,5%. La categoria "altii" intra peste 50% din piata.
Best Computers face parte din grupul de firme Best care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 13,5 milioane de dolari. Din grup mai fac parte Best Distribution care distribuie jocuri video si console, Best Internet Security care se ocupa de furnizarea de solutii pentru securitate IT si compania de software Best Soft Expert.
Best Distribution si-a dublat anul trecut cifra de afaceri, de la unu la doua milioane de euro numarul de jocuri originale vandute de firma crescand de la 3.800 in 1998 la 131.000 in 2003.
Best Internet Security si-a marit cifra de afaceri cu 63% in 2003 fata de 2002 si spera ca in acest an sa obtina o crestere de 120%. In 2003 cifra de afaceri a firmei a fost de aproape 200.000 de dolari. Best Internet Security a fost infiintata in octombrie 2001 iar investitia initiala pentru deschiderea ei s-a ridicat la 180.000 de dolari. Deocamdata compania este pe pierderi dar managementul spera sa o faca profitabila in acest an. Best Internet Security este partener al companiei Internet Security Systems si are in portofoliul de clienti, printre alte companii si institutii, Camera Deputatilor, Banc Post si RDS.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO