Business Hi-Tech

Brinel revizuieşte în scădere estimările pentru 2011 şi mizează pe o creştere de maxim 5% a afacerilor, în scenariu optimist

Autor: Laurentiu Cotu

20.10.2011, 20:13 355

Brinel, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT, controlat de omul de afaceri Marcel Borodi, mizează în momentul de faţă pe o creştere a afacerilor de maxim 5% faţă de 2010, însă nu exclude şi varianta unui recul de 5%. Brinel şi-a revizuit estimările legate de cifra de afaceri din acest an, datorită situaţiei economice neclare din prezent şi a unor proiecte ale companiei care au fost întârziate.

Anul trecut, grupul Brinel a realizat o cifră de afaceri totală de peste 77 mil. lei (circa 18 mil. euro), iar cea mai importantă companie a grupului, Net Brinel a avut o cifră de afaceri netă de 66,4 mil. lei (15,8 mil. euro), în creştere cu 68% faţă de anul precedent. Iniţial, estimările Brinel din acest an prevedeau o creştere a afacerilor de 10-15% faţă de 2010.

Totodată, furnizorul de soluţii informatice Net Brinel din Cluj-Napoca a înregistrat anul trecut un câştig net de 6,7 mil. lei (1,6 mil. euro), dublu faţă de nivelul realizat în anul anterior, conform datelor financiare publicate de companie.

"Primul trimestru a fost foarte bun pentru noi, am înregistrat o creştere a afacerilor, a urmat trimestrul doi când s-a produs un recul, iar trimestrul al treilea a fost bombardat de incertitudini şi zvonuri privind un posibil nou val al crizei. În momentul de faţă credem că cel mai realist scenariu arată o evoluţie de plus-minus 5% a afacerilor faţă de anul trecut", a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Borodi, preşedintele şi proprietarul Brinel, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de companie în Cluj-Napoca, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate pe piaţa locală. Planurile companiei pentru acest an prevedeau şi extinderea activităţii pe piaţa locală prin achiziţia unor firme cu soluţii de nişă bine consolidate.

"N-am înregistrat evoluţii spectaculoase, fiindcă nu ne-am propus să riscăm foarte mult. Am preferat să realizăm creşteri sustenabile de 10-25% a afacerilor pe an. În ceea ce priveşte extinderea activităţii Brinel, nu am achiziţionat în prezent alte firme. Sunt mai multe proiecte întârziate, care vor fi continuate când piaţa va permite acest lucru", a spus Borodi.

Proprietarul Brinel este de părere că piaţa IT va înregistra în acest an o creştere moderată faţă de anul precedent, "cu câteva procente în plus faţă de creşterea economică a României", a afirmat Borodi. Conducerea Brinel a fost însă reticentă faţă de evoluţia pieţei IT şi implicit a companiei clujene în 2012, spunând ca va urma un an caracterizat de incertitudini.

Pe de altă parte, preşedintele Brinel vede în continuare un interes al investitorilor străini pentru piaţa locală de IT&C. Borodi spune că în ceea ce priveşte costurile cu forţa de muncă din IT, ţara noastră este în continuare competitivă, iar forţa inovativă se menţine încă ridicată. Brinel numără în prezent 145 de angajaţi, iar recrutările vor continua în funcţie de noile proiecte şi de cererea de pe piaţă. Compania are centre în Cluj, Sibiu, Oradea şi Bucureşti.

În 2010, Brinel a derulat proiecte importante, pe segmentul de utilităţi prin implementarea de centre de date, un proiect de e-administraţie cofinanţat din fonduri europene, precum şi un proiect de creştere a competitivităţii pe zona de e-learning, conform conducerii companiei. Totodată, Brinel a câştigat contracte pe segmentul educaţional, un proiect finalizat recent fiind implementarea unui sistem electronic integrat de educaţie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Activitatea de contractor general şi furnizor de soluţii reprezintă sursa cea mai mare de venituri pentru companie. Brinel a finalizat un proiect de e-administraţie care conectează zeci de mii de cetăţeni la procesele interne din instituţie pentru a le soluţiona problemele, fără a se deplasa la sediul ei. Brinel este prezent pe piaţă cu soluţii în proiecte de e-learning şi e-sănătate, iar pe zona soluţiilor de infrastructură IT compania şi-a consolidat centre de date şi de disaster recovery şi a mărit numărul soluţiilor de stocare şi virtualizare.

Anul trecut, soluţiile integrate şi proiectele complexe au generat circa 50% din cifra de afaceri realizată de Brinel. În zona aplicaţiilor şi tehnologiilor software, compania colaborează cu Microsoft, Oracle, HP, IBM, Cisco, EMC şi Vmware. Din portofoliu de clienţi Brinel fac parte companiile MOL, Ursus, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Lek, Terapia Ranbaxy, Aviva, UPC, GSK.

Brinel a fost înfiinţată în anul 1991, perioadă în care IT-ul evolua către o piaţă "democratică şi descentralizată", de la una controlată centralizat, potrivit reprezentanţilor companiei. Investiţia iniţială a fost una redusă, din economiile familiei Borodi, care permitea funcţionarea firmei pentru cel mult câteva luni. Primul sediu a fost într-un apartamentul cu două camere al familiei Borodi, iar primii clienţi, IMSAT Hunedoara, pe partea de echipamente şi Distrigaz Nord Târgu Mureş, pentru servicii.

"Contractele erau mici ca valoare la început, dar ne-au dat încredere. Pe partea de echipamente era uşor să convingi, iar la servicii, ca şi acum, este vorba de încredere. Am reuşit să rezistăm timp de 20 de ani pe piaţă şi să ne onorăm promisiunile", a concluzionat Marcel Borodi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO