Business Hi-Tech

Cablistii promit sa investeasca mai mult daca Guvernul reduce taxele

10.09.2003, 00:00 14

Industria autohtona de cablu nu va putea atrage nici un investitor strategic cat timp legislatia (Legea 8/1996) va permite ca 13% din veniturile brute realizate de operatori sa treaca in conturile societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor, este convingerea asociatiei care apara interesele companiilor ce activeaza in acest domeniu. Solutia gasita de Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC), reducerea plafonului de la 13% la 4%, ar putea fi discutata in aceasta saptamana in Parlament.
“Industria de cablu plateste 6,2% din veniturile brute in prezent iar legea permite sa se ajunga la un plafon de 13%”, explica Radu Petric, presedintele ACC. Taxele pe care operatorii le platesc societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor se reflecta in cresterea pretului abonamentelor pentru utilizatorii finali si, in consecinta in decizia unora de a renunta la serviciile de televiziune prin cablu.“Cresterea pretului abonamentelor nu se reflecta insa in investitiile din industrie, nu isi aduc in nici un fel aportul asupra imbunatatirii infrastructurii sau a calitatii serviciilor”, spune Petric.
In alte tari din Europa, procentul din veniturile operatorilor care trebuie platit pentru drepturile de autor si conexe este mult mai mic. Spre exemplu, in Ungaria se ridica la 1,8% iar in Cehia la doar 0,5% din incasari.
Reducerea procentului care revine societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor ar conduce la un aflux de bani in industria de cablu, spune ACC.
In primul rand, o parte din sumele care ar fi date pentru drepturile de autor ar trece la investitii. “In plus, industria de cablu este in cautatere de finantatori. Pana acum majoritatea investitiilor facute in acest sector au provenit din veniturile proprii ale cablistilor. Prin inlesnirea regimului fiscal aceasta industrie ar deveni mai apetisanta pentru investitorii straini dar si pentru potentialii parteneri de afaceri de pe plan autohton”, apreciaza Radu Petric.
Presedintele ACC este convins ca investitiile insuficiente in industrie sunt cauza pentru care consumatorii si firmele romanesti nu au manifestat un interes deosebit pentru conectarea la telefonia fixa prin cablu, dupa liberalizarea acestui sector la 1 ianuarie 2003.
In prezent, in Romania, sunt 2,6-3 milioane de abonati la retelele de televiziune prin cablu, potrivit oficialului de la ACC iar cei trei mari operatori, RCS, Astral Telecom si UPC (filiala autohtona a celui mai mare jucator din industria de resort europeana) reprezinta aproximativ 60% din piata (RCS are in jur de 750.000 de abonati, Astral 650.000 iar UPC 300.000).
Pana acum, investitiile celor trei mari operatori in industria de cablu din Romania s-au ridicat la aproximativ 400 de milioane de dolari.Pentru a ajunge sa aiba o infrastructura de calitate comparabila cu cea din tarile Europei de Est, industria de cablu autohtona ar trebui sa investeasca aproximativ un miliard de euro, apreciaza ACC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO