Business Hi-Tech

CDMA 450 atrage marii producatori de echipamente pentru telefonia mobila

21.07.2004, 00:00 68



Alcatel si Nokia urmaresc cu interes piata retelelor CDMA 450, aflata in plina dezvoltare, existand posibilitatea ca acesti importanti producatori de echipamente de telecomunicatii mobile sa lanseze produse pentru acest segment.



Interesul producatorilor pentru aceasta piata este justificat de faptul ca, in Europa, tehnologia CDMA 450 este deja prezenta pe mai multe piete: Rusia (Delta Telecom, Sankt Petersburg si MCC, Moscova sub brandul Skylink), Belarus (BelCel), Romania (Zapp). De asemenea, in acest an urmeaza sa fie lansate retelele Radiomovel (Portugalia), Eurotel Praha (Cehia), Telekom Baltija (Letonia), iar in Polonia se afla in teste reteaua Centretel. Nordisk Mobiltelefon AB a obtinut deja licenta si va lansa anul viitor servicii CDMA 450 in Norvegia.



"Urmarim foarte atent evolutiile din acest spectru de frecventa si continuam sa supraveghem piata", a declarat Sari Baldauf, vicepresedinte executiv pentru retele la Nokia, conform Dow Jones Newswires.



In acelasi timp, surse din piata au confirmat faptul ca Alcatel este interesat de tehnologia CDMA2000 in banda de 450 MHz. Oficialii grupului francez au refuzat deocamdata sa faca orice comentariu pe aceasta tema. In ciuda faptului ca este in mod traditional asociat cu tehnologiile GSM si UMTS, Alcatel a facut recent eforturi de a patrunde pe piata echipamentelor CDMA, reusind sa obtina contracte in China, pentru operatorul China Unicom, dar si in Japonia, pentru al doilea operator de telefonie la nivel local, KDDI.



"Intrucat CDMA 450 este din ce in ce mai mult pozitionat ca raspunsul tehnologiei CDMA la evolutia GSM, mai ales din punct de vedere al pretului, pare normal ca Alcatel sa intre si pe aceasta piata", a apreciat un analistal firmei americane de cercetare Current Analysis. Nokia nu a produs inca echipamente de retea pentru CDMA, fapt care ar putea fi un dezavantaj pentru finlandezi, avand in vedere ca in acest domeniu concurenta s-a intensificat in ultima perioada. Analistii apreciaza insa ca gigantul finlandez ar putea profita de explozia CDMA 450 prin lansarea de terminale pentru aceasta tehnologie.



Interesul pentru piata CDMA 450 a crescut in ultimele luni ca urmare a intrarii pe piata a mai multor furnizori de servicii telecom din nordul si estul Europei. Folosind frecventa detinuta anterior de sistemul celular analog Nordic Mobile Telephony (NMT), CDMA 450 apartine familiei CDMA2000, dar opereaza in spectrul de 450 MHz, avantajul principal fiind reprezentat dimensiunile mai mari ale celulelor, fapt ce reduce pana la 80% numarul de emitatoare necesare pentru acoperirea unei zone date, comparativ cu retelele care folosesc spectrele de frecventa 850, 1800/1900 sau 2100 MHz.



In cazul in care vor face pasul catre oferirea de echipamente CDMA 450, Nokia si Alcatel s-ar alatura unui grup important de producatori de echipamente telecom prezenti deja pe acest segment: Lucent, Nortel, Ericsson, Huawei, ZTE, UTStarcom.



CDMA 450, prima versiune CDMA2000 (Code Division Multiple Access) care a patruns in Europa, este o tehnologie de comunicatii mobile care opereaza in spectrul de frecventa de 450 MHz, fiind in prezent operationala pe mai mult de 20 de piete din intreaga lume. CDMA 450 este o tehnologie mobila capabila sa acopere o suprafata mare si un numar mare de clienti la probabil cel mai scazut cost dintre tehnologiile aflate pe piata. Banda de 450 MHz este una foarte stabila pentru telefonia celulara, intrucat frecventa scazuta inseamna o marime sporita a celulelor - pana la 50-60 km - ceea se traduce prin mai putine statii de emisie, deci costuri mai mici de implementare.



Tehnologia este ideala pentru zonele rurale cu densitate scazuta sau medie, desi aplicatiile comerciale de pana acum s-au facut in principal in comunicatiile mobile la scara larga din Europa de Est si fostul spatiu sovietic.



Banda de 450 MHz este deja un standard ITU (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor) pentru telefonia celulara.



Sistemul CDMA 450 poate oferi servicii speciale - de tip push-to-talk -servicii de localizare A-GPS (Assisted GPS), BREW si Java. Tehnologia ofera viteze 3G, de pana la 2,4 Mbps, putand fi si o alternativa pentru DSL sau o optiune pentru solutii fixe de voce in regim wireless in zonele rurale.



Ca orice tehnologie noua, CDMA 450 nu a atins inca o masa critica, astfel ca numarul terminalelor disponibile nu este foarte mare. Principalii producatori in prezent sunt Hyundai Curitel, Giga Telecom si Synertek din Coreea de Sud, respectiv Huawei si ZTE din China, iar in ultima perioada au inceput sa apara si terminalele cu ecrane color.



O alta problema este legata de lipsa roaming-ului, iar comunitatea CDMA 450 este prinsa la mijloc in razboiul dintre CDMA si GSM. Au aparut totusi primele solutii in domeniu - cardul SIM CDMA lansat de China Unicom. De asemenea, exista un sistem de plasare a tuturor standardelor pe un singur chipset, promovat de Qualcomm (primul telefon de acest tip, A840, a fost deja lansat de Motorola in martie 2004, dar in spectrul CDMA de 800 MHz).





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO