Business Hi-Tech

CeBIT a confirmat: competitia pentru "cel mai mare", mai intensa decat oricand

18.03.2005, 00:00 19

Cel mai mare targ IT&C din lume, CeBIT 2005, organizat la Hanovra de Deutche Messe, companie germana specializata in expozitii de mare amploare, si-a inchis portile dupa o saptamana de spectacol si o parada a gadgeturilor fara egal.
Spre comparatie, CeBIT a avut cam 500.000 de vizitatori, iar Comdex, cel mai popular targ din America, avea cam 200.000 in perioada sa de glorie. Consumer Electronics Show (CES), care a devenit anul acesta cel mai mare targ din SUA dupa amanarea Comdex, abia daca a atras anul acesta 130.000 de vizitatori.
Organizatorii CeBIT au prezentat si alte cifre statistice. Numarul de vizitatori care au venit cu afaceri la targ a reprezentat anul acesta 88% din totalul celor care s-au perindat prin cele mai bine de 30 de hale ale expozitiei, fiecare mai mare decat un hangar de aeroport. CeBIT a fost mai international decat de obicei, in sensul ca tot mai multe companii din afara Germaniei au venit cu stand la Hanovra. Mai mult decat jumatate din expozanti, 3.300 din 6.300, au fost companii din afara tarii, aproape 1.800 de companii din Asia-Pacific. Din Romania au fost cu stand 36 de companii fata de 10 anul trecut. Taiwanul a fost din nou tara cu cea mai ampla prezenta la CeBIT, cu 777 de companii participante. Din China, spre exemplu, au fost 310 companii din IT&C.
Dincolo de miile de contracte semnate si de sutele de parteneriate intre companii, CeBIT dezvaluie si cateva tendinte de piata pentru anul in curs. Se pare ca peste tot tehnologia inseamna acum performanta maxima. Sharp a adus la Hanovra un "televizor-perete", cu plasma, cu diagonala de 5 metri. Putea fi folosit pentru a aduce un pic de exotism in sufragerie - cu un screen-saver reprezentand plaje fantastice sau prapastii de netrecut. Sau putea fi folosit ca ecran pentru filme sau comunicatii online. Telefonul Samsung cu camera de 7 megapixeli a fost ultra-promovat peste tot, iar nemtii aveau deja la gat telefoanele cu camera de 5 megapixeli, chiar daca nu au prea ajuns pe piata in Europa.
Producatorii asiatici s-au "batut" in televizoare cu ecrane plate cu diagonale de peste 75 de inci (1,90 metri). Computerele au ajuns sa aiba procesoare la 5 GHz (nu originale, ci aranjate de specialisti), iar producatorii nu mai stiau sa vorbeasca decat in Giga - pentru memorii, hard disk-uri si in curand probabil ca si pentru memoria placii video.
Exista si o tendinta de miniaturizare, dar asta pentru echipamentele de buzuar. Deja tot mai multe produse fac orice, de la muzica, filme, fotografii digitale, comunicatii, pe net sau prin servicii de telefonie mobila si asa mai departe. Coreenii de la Pantech & Curitel, cunoscuti pentru telefoanele produse pentru Zapp, au adus la CeBIT un telefon care are inclus un termometru.
Bineinteles au existat extrem de multe companii, in special din Asia, care copiau cele mai populare tehnologii in speranta ca vor castiga cat mai multi bani. Playerul iPod al Apple era unul din cele mai des vazute produse prin vitrinele chinezilor. Se spune ca producatorul american va da in judecata compania Luxpro din Taiwan care a prezentat un player exact la fel ca iPod Shuffle.
Nu radeti, la CeBIT a avut stand compania Panashiba, din China. Spune ca are o vechime de 33 de ani si ca numele nu a fost inspirat dupa gigantii japonezi Panasonic si Toshiba.
Firma se cheama Shiba Technologies, iar Panashiba este brandul sub care sunt cunoscute produsele. Celebrul producator de casetofoane Panasoanic nu a fost de gasit.
CeBIT 2006 va fi in perioada 9-15 martie, au mai anuntat oficialii Deutsche Messe. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO