Business Hi-Tech

Cel mai simplu mod sa devii hacker? Mergi la scoala!

14.04.2005, 19:05 209

Strategia obisnuita de combatere a hackerilor este scoaterea lor in afara legii. Totusi, in Spania lupta cu "piratii" a luat o noua directie - autoritatile au aprobat deschiderea unei asa-numite "scoli de hackeri", relateaza BBC.

Universitatea La Salle din Barcelona a deschis un program de studiu in care tinerii sunt invatati ce inseamna atacurile informatice, pentru a sti sa se fereasca de ele. Organizatorii spun ca doresc astfel sa atace un concept - hacking-ul - care a devenit un tabu modern.

Atitudinea publica asupra hackerilor este asemanatoare cu cea din trecut asupra educatiei sexuale, a spus Pete Herzog, director al Institutului pentru Securitate si Metodologii Deschise (Isecom), organizatia care a pus la punct proiectul. "Ce insemna educatia sexuala in urma cu 50 de ani? ''Fereste-te, ca poti sa o patesti''. Acum e la fel. ''Nu putem sa-ti explicam ce este hacking-ul, dar daca faci asta o sa te duci la inchisoare''", a spus Herzog, citat de BBC.

Studentilor care participa la proiect li se predau notiuni de auto-aparare digitala, explicandu-li-se ce inseamna frauda online, furtul de date personale si alte tipuri de atacuri asupra computerelor personale.

"Le aratam cum se fac toate astea. Astfel, ei inteleg conceptul tehnic, felul in care se comporta calculatorul lor, cum poate fi curatat, cum anume se ia controlul unui PC, dar si motivele pentru care atacatorii incearca sa fure date personale", a spus Herzog.

"ABC-ul" in hacking include lectii despre porturi de calculatoare, programe de tip "malware", securitatea e-mailului, tehnici de depistare a urmelor digitale, astfel ca studentii pot intelege, printre altele, cum este posibil sa trimiti un e-mail ce pare sa vina de la altcineva.

"Studentii trebuie sa-si poata da seama daca cel care le-a trimis un e-mail este intr-adevar o persoana cunoscuta, sau cine pretinde ca este, si daca mesajul este legal ori ilegal", a explicat Xavier Cadenas, unul dintre profesori. "Ar fi bine sa-si pastreze vigilenta in permanenta si sa nu creada tot ce vad."

Evident, profesorii nu doresc ca studentii sa-si aplice cunostintele si in afara laboratorului de studiu. Pentru motive didactice, Isecom a pus la punct patru servere "fantoma", pe care studentii isi pot exersa abilitatile de hackeri. "Vrem sa-i invatam sa fie hackeri, dar hackeri de buna credinta, cu valori etice, care stiu ce fac si stiu cand trebuie sa se opreasca", a spus si profesorul Juame Abella.

Reprezentantii universitatii sunt de parere ca probabil se vor crea si locuri de munca pentru acest nou tip de hackeri, mai ales ca securitatea este unul din sectoarele cu cea mai rapida crestere din IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO