Business Hi-Tech

CEO Vodafone: Suntem mai eficienti acum

CEO Vodafone: Suntem mai eficienti acum

Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania: Cifra de afaceri pe acest an fiscal va depasi cu usurinta un miliard de dolari.

20.09.2006, 19:45 58

Politica de reducere a costurilor operationale si de eficientizare a businessului va determina in anul financiar curent o crestere suplimentara cu un punct procentual a profitului operational (EBITDA) al operatorului de telefonie mobila Vodafone Romania, a spus Liliana Solomon, directorul executiv (CEO) al companiei.
Intr-un interviu acordat pentru ZF si Business Magazin, Liliana Solomon explica cum a eficientizat operatiunile si cum a deschis compania din punct de vedere al angajarilor.
Una din primele decizii strategice a fost separarea activitatilor de call-center. De asemenea, ea a accelerat investitiile in infrastructura tehnica, un domeniu critic.
Un prim rezultat concret dupa 10 luni de cand se afla la conducere? In perioada aprilie - iunie Vodafone a atras 350.000 de clientii noi, in timp ce Orange 100.000 de clientii. Dar lupta continua.
Vodafone Romania, care a obtinut in anul fiscal precedent (martie 2005 - martie 2006) o cifra de afaceri de 1,008 mld. $, va depasi "cu usurinta" limita de un miliard de dolari in anul fiscal curent, a mai spus directorul executiv.
Liliana Solomon nu a dorit sa ofere estimari cu privire la rata totala de crestere a profitului sau a veniturilor in anul fiscal curent, care se va incheia in martie 2007. In ceea ce priveste marja de profit, Vodafone va inregistra o valoare asemanatoare cu cea din anul fiscal trecut. In anul fiscal anterior, Vodafone a inregistrat o marja de profit de peste 50%, EBITDA ajungand la 510 mil. $ (403 mil. euro). Motivul principal pentru care marja de profit va ramane relativ constanta este ca, odata cu reducerea costurilor, si preturile produselor si serviciilor de telefonie mobila au o tendinta descrescatoare, a explicat Liliana Solomon.
In privinta venitului mediu per utilizator (ARPU), ea a spus ca "vrem sa crestem valoarea acestui indicator", fara sa ofere alte detalii. La jumatatea acestui an, ultima oara cand au fost facute publice rezultatele financiare, ARPU se ridica la 15,2 $ (12 euro). ARPU este un indicator esential in industria telefoniei mobile, acesta fiind de altfel, alaturi de valoarea veniturilor, puncte strategice de business pentru Liliana Solomon.
Ponderea abonatilor din totalul clientilor este de circa 34%, restul fiind utilizatori de cartele preplatite. Acesta este un nivel normal in industrie, spune Liliana Solomon. "Daca depaseste 30%, este in regula."
Vodafone are in prezent circa 2.800 de angajati, numarul lor crescand cu 400-500 dupa ce fostul director operational al companiei, Ted Lattimore, i-a predat stafeta Lilianei Solomon, in noiembrie anul trecut.
La sfarsitul acestei luni va deveni operational call-center-ul din Ploiesti, unde Vodafone a mutat serviciile dedicate consumatorilor individuali. Pentru inceput, aici vor lucra circa 100 de angajati, urmand ca numarul lor sa creasca la 400-500 in urmatoarele 18 luni.
Printre practicile de fidelizare a angajatilor, compania a introdus in Romania, incepand din luna iulie, si acordarea gratuita de actiuni Vodafone catre angajati.

De ce sponsorizeaza echipa nationala de fotbal
CEO-ul Vodafone a explicat si strategia care a stat la baza asocierii de imagine cu Federatia Romana de Fotbal.
De ce nu a preferat sa sponsorizeze o echipa de club, avand in vedere ca in ultimul timp acestea obtin performante mai mari decat echipa nationala? De exemplu Steaua: "Sunt oameni care iubesc Steaua, dar sunt si oameni care iubesc alte echipe", a explicat Solomon o strategie valabila in intregul grup Vodafone.
De altfel, anul acesta Vodafone a renuntat la contractul de sponsorizare cu Manchester United si si-a asociat imaginea cu competitia UEFA Champions League.
"Nu vrem sa fim asociati cu o echipa, ci sa fim aproape de pasiunea oamenilor pentru sport", a conchis Solomon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO