Business Hi-Tech

CEO Vodafone: Vom extinde serviciile 3G Broadband la viteza de 3,6 Mbps in 52 de orase

CEO Vodafone: Vom extinde serviciile 3G Broadband la viteza de 3,6 Mbps in 52 de orase

Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania: Daca ne uitam la numarul total de clienti raportat de cei 3 operatori GSM s-ar putea crede ca piata de comunicatii mobile a ajuns deja la o penetrare de aproximativ 110%.

14.11.2007, 21:38 11

Vodafone Romania, al doilea mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, va extinde serviciile de acces mobil la internet la viteza de descarcare a datelor de 3,6 Mbps de la 41 la 52 de orase, la sfarsitul acestei luni.
"Vom extinde serviciile 3G broadband - HSDPA intr-un numar total de 51 de orase, plus Bucurestiul, ceea ce corespunde unei acoperiri de aproximativ 40% din populatie. Strategia noastra este sa ne concentram pe extinderea retelei HSDPA intr-un numar cat mai mare de orase, pentru a oferi servicii 3G broadband unui numar cat mai mare de utilizatori. Desigur, vom aduce 3G broadband la viteze de pana la 7,2 Mbps si HSUPA, in viitorul apropiat, insa vrem sa ne asiguram ca vom avea o buna calitate a acestor servicii, la standardele Vodafone, inainte de a le lansa pe piata", a declarat pentru ZF Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania.
Orange, principalul competitor al Vodafone de pe piata locala, furnizeaza in 42 de orase servicii de date mobile la viteza de 3,6 Mbps (pentru download) si de 1,4 Mbps (pentru upload prin tehnologia HSUPA). In unele zone din Bucuresti, Orange ofera viteze de descarcare a datelor de 7,2 Mbps. Vodafone si Orange isi impart in mod aproape egal cei peste un milion de utilizatori de servicii de date mobile din Romania.
In ce priveste numarul total de utilizatori de servicii de telefonie mobila de pe piata locala, care a trecut luna trecuta de 21,3 milioane, Liliana Solomon afirma ca exista diferente intre aceasta cifra si numarul de "utilizatori activi", fapt ce a determinat operatorul sa-si masoare de anul trecut performantele dupa alte criterii.
"Daca ne uitam la numarul total de clienti raportat de cei 3 operatori GSM (20,8 milioane - n. red.), s-ar putea crede ca piata romaneasca de comunicatii mobile a ajuns deja la o penetrare de aproximativ 110%, in conditiile in care cateva milioane de romani muncesc in strainatate si, prin urmare, nu pot fi considerati utilizatori permanenti in Romania. Ca un specific al pietei locale, exista ceea ce se numeste 'one off user', categorie in care intra romanii care lucreaza in strainatate si folosesc servicii preplatite cateva saptamani pe an, atunci cand se intorc in tara pentru a-si petrece concediile. (...) In opinia mea, se va ajunge la o rata reala de penetrare din populatie de aproape 100%, in 5 ani pana la 10 ani, intrucat cresterea va veni mai ales din zonele rurale", afirma seful Vodafone. "Cred ca ceea ce se intampla acum pe piata locala este tipic pentru pietele mature. Avem de-a face cu o piata multi-SIM si probabil ca rata de penetrare reala este in jur de 65-70%. Unii dintre utilizatori pot sa fi parasit reteaua, dar sa fie inregistrati in continuare in baza de clienti a unui operator, devenind astfel clienti inactivi. Tocmai de aceea, in opinia mea, numarul de clienti este un indicator mai putin relevant", a adaugat Solomon.
In aceste conditii, seful Vodafone afirma ca performantele unui operator pot fi evaluate "relevant" doar dupa criterii financiare, respectiv cota de piata in functie de venituri, venitul mediu pe utilizator (ARPU), profitabilitatea operationala (EBITDA) si fluxul de numerar.
"Vodafone Romania continua sa aiba o baza de clienti activa si 'sanatoasa', dupa cum demonstreaza si valorile atinse de ARPU, acesta reprezentand raportul dintre veniturile totale si numarul de clienti. Dupa primele 6 luni ale anului fiscal in curs (aprilie-septembrie 2007), am inregistrat un ARPU de 11,46 euro, care este cel mai ridicat de pe piata romaneasca GSM", a spus Liliana Solomon.
"Aceste valori au fost atinse chiar si in conditiile unei deprecieri accentuate a dolarului fata de euro, tarifele noastre fiind raportate la dolarul american pana la 30 septembrie 2007", a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO