Business Hi-Tech

Cisco a lansat primul telefon WiFi. Destinatar: corporatiile

30.04.2003, 00:00 49

Cisco Systems, cel mai mare producator mondial de echipamente de retea, a lansat ieri pe piata primul telefon mobil care functioneaza pe baza tehnologiei WiFi (conectare la Internetul de mare viteza, fara fir, prin unde radio).
Folosind retelele wireless, telefonul se conecteaza la Internet pentru a primi sau efectua apeluri. Telefonia pe baza protocoalelor de Internet (IP) este folosita de mai mult timp in marile corporatii, insa se limita la telefoanele fixe.Noul telefon, fiind mobil, va oferi angajatilor companiilor mai multa libertate de miscare. Limitarile telefoniei IP sunt aceleasi ca in cazul conectarii wireless (WiFi) pentru accesarea Internetului, respectiv zona de "acoperire" de numai 100 de metri, insa marile companii pot instala emitatoare in toate birourile in care vor sa foloseasca sistemul. Avantajul? Este legat in primul rand de costuri. Folosirea unei singure retele pentru transfer de date si apeluri vocale duce la reducerea cheltuielilor. Mai mult, angajatii pot primi e-mailuri pe telefonul mobil. Telefonul Cisco nu este deocamdata conceput pentru a fi utilizabil de clientii particulari, ci este destinat marilor companii, care vor sa pastreze o legatura continua si mobilacu angajatii in cadrul imobilului de birouri sau in incinta unei fabrici. Folosind tehnologia WiFi si echipamentele Cisco, comunicatiile in interiorul unei institutii nu vor mai costa asa de mult. Explicatia este simpla: acum, daca un sef voia sa gaseasca un angajat care se depleaza prin companie, il suna pe telefonul mobil, deci foloseste reteaua unei companii de telefonie mobila, ceea ce nu este ieftin.  Pe viitor, telefoanele WiFi vor putea fi folosite si in punctele de acces public la retelele wireless, dar analistii cred ca acest lucru nu se va intampla decat peste 4-5 ani. Aceste telefoane nu vor inlocui celularele in randul marelui public, a recunoscut si vicepresedintele Cisco, De Beer. Analistii cred insa ca un telefon dual, care sa imbine conectarea WiFi cu cea GSM sau CDMA ar putea avea succes la public.Spre exemplu, in viitor, cand  un angajat sau un responsabil care are telefon Cisco pleaca peste hotare, poate suna la serviciu fara ca roamingul sau telefonul din hotel sa ii incarce notele de plata. Cu conditia bineinteles sa aiba acces la o retea WiFi, pentru a se conecta la Internet. O problema ar fi si costul telefonului, estimat la 595 de dolari, chiar daca oferta speciala Cisco poate aduce pretul telefonului la numai 400$. Un telefon ce foloseste Internetul pe linie fixa costa sub 200 de dolari, iar Cisco a introdus recent un model la 130 $. "Telefonul WiFi este ca un fel de Ferrari in lumea comunicatiilor", a explicat un analist, referindu-se la prettelefoanelor mobile  Piata de telefonie IP nu ajunge in prezent la 1 miliard de dolari pe an, insa analisti cred ca suma va atinge 8 miliarde in 2007, data fiind tendinta generala a companiilor de a cauta solutii pentru reducerea costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO