Business Hi-Tech

Cisco: Internetul va fi interactiv si ne va intreba "Azi cu ce pot sa va ajut?"

31.10.2005, 16:33 23

Pentru a accesa Internetul, utilizatorii trebuie sa recurga la clasica metoda folosita dintotdeauna, de a cauta si a face totul numai prin click-uri de mouse, foarte multe de altfel.

Insa, de ce sa faca utilizatorii aceasta munca, daca o poate executa Internetul pentru ei? In lumea online se prevede o schimbare, iar aceasta pare a fi destul de aproape: Internetul va fi interactiv, este de parere John Chambers, directorul executiv al Cisco, cel mai mare producator de echipamente pentru Internet din lume.

Ce inseamna Internet interactiv? In primul rand, navigarea pe Internet se va face mult mai simplu, pentru ca utilizatorii nu vor mai fi nevoiti sa caute ei totul si sa dea zeci de click-uri pentru a ajunge la pagina de care au nevoie. Practic, nu va mai fi nevoie de atatea interventii din partea utilizatorului, Internetul fiind cel care va prelua controlul, a explicat Chambers. In al doilea rand, va exista o convergenta intre computer si Internet.

Utilizatorul isi va da seama cu greu daca lucreaza pe computer sau daca comenzile pe care le efectueaza sunt procesate pe un server de Internet aflat la mii de kilometri distanta, a mai spus acesta.

Noul Internet va fi deci mult mai usor de utilizat si ne va ajuta sa gasim mai repede ceea ce cautam. Schimbarea a fost asteptata si planificata de cativa ani, insa de-abia acum incepe sa se vada, a precizat Zach Nelson, director executiv al companiei producatoare de software utilizat pe Internet, NetSuite. Iar un exemplu concret in acest sens ar fi serviciul Google Earth al celui mai mare motor de cautare din lume, prin care utilizatorii pot "vizita" online toata lumea intr-o singura zi pe baza pozelor luate din sateliti, scrie publicatia USA Today.

O contributie importanta la transformarea Internetului o au si conexiunile in banda larga (broadband), care au inceput sa fie tot mai utilizate, scrie publicatia americana. In plus, costurile presupuse de inceperea unei afaceri in domeniul tehnologiei, sau de crearea de continut digital au scazut rapid, contribuind de asemenea la aceasta schimbare radicala, relateaza publicatia.

Ceea ce se vede concret acum este faptul ca Internetul se apropie de un nou boom, de o mai mare amploare decat cel de acum cinci ani, scrie USA Today.

Pe piata incep sa apara tot mai multe noi companii, iar investitiile si achizitiile in domeniu cresc permanent, numai in trimestrul al treilea al acestui an cresterea fiind de 13% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor oferite de National Venture Capital Association, asociatie americana care reprezinta interesele investitorilor.

Programele software pentru Internet ataca toate segmentele

Programele software care functioneaza pe Internet vor deveni alternativa aplicatiilor scumpe de altfel care pot fi utilizate doar cu licenta pentru fiecare PC unde sunt instalate, scrie USA Today.

Acum mai bine de un deceniu companii precum Oracle sau Sun Microsystem intuiau ca utilizatorii se vor indrepta mai mult spre programele pe care le pot utiliza gratuit daca se conecteaza la Internet, decat spre programele de tipul Microsoft Office spre exemplu.

Numai ca atunci tehnologia nu era suficient de avansata pentru a permite rularea unui program software de pe un server pe un calculator aflat in capatul celalalt al lumii. Acum insa, situatia este diferita, un element cheie in tehnologia necesara Internetului interactiv este Ajax, sinonim cu JavaScript si XML. Acesta este de fapt un cod de software care permite conectarea computerului la o aplicatie software aflata pe Internet, lucrul cu acest program fiind identic ca atunci cand este rulat de pe computer, scrie USA Today.

Locul procesorului de documente Word din Office-ul oferit de cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, ar putea fi luat pe Internet de Writely, un program oferit de compania cu acelasi nume pe site-ul www.writely.com. Tot ceea ce trebuie sa faca utilizatorii de Internet este sa viziteze acest site si sa isi creeze un cont cu parola. Dupa aceea se pot apuca de scris documente care la final sunt salvate pe serverele Writely. In plus, cu acordul "posesorului", documentul respectiv, salvat online, poate fi deschis si modificat de alte 50 de persoane din toata lumea, scrie publicatia americana.

In ceea ce priveste mailul, Zimbra este cea mai noua aparitie online. Acesta este un program similar cu Microsoft Outlook, dar care este interactiv, cu toate ca pare a fi o casuta de mail pe PC si nicidecum pe Internet. Cu toate acestea, utilizatorii nu trebuie sa se lase pacaliti: Zimbra functioneaza online si, pentru a convinge utilizatorii de acest lucru, in cazul in care se va da click pe o adresa aflata in interiorul unui mail, programul va deschide o fereastra separata in care va fi indicata locatia respectiva pe o harta din programul Google Earth.

Partea cea mai interesanta a Internetului interactiv o reprezinta insa programele software care sunt instalate pe computerul utilizatorilor si care au functia de a gasi si descarca anumite informatii de pe Internet. Prin aceste programe, utilizarea unui browser cum este Internet Explorer sau Firefox nu mai este absolut necesara.

Cele mai concrete exemple in acest sens sunt magazinul de muzica online al Apple, iTunes, intrucat melodiile pe care le pune la dispozitie sunt descarcate de pe Internet si programul Google Earth care, cu toate ca este instalat pe computer, culege absolut toate informatiile pe care le ofera de pe Internet, scrie USA Today.



Serviciile de Internet urca si ele in top

O data ce Internetul complet interactiv va fi gata si la dispozitia utilizatorilor, site-urile pe care le acceseaza acestia vor efectua cautari independent, in functie de anumite cerinte. O astfel de tehnologie a fost gandita la nivel conceptual undeva in anii ''90, insa de-abia acum incepe sa fie creata si aplicata de cateva companii printre care Rearden Commerce.

Serviciul online de calatorii al companiei, utilizat de aproximativ 500.000 de companii in prezent, functioneaza similar cu agentii din realitate. Practic, utilizatorul trebuie doar sa introduca cateva specificatii, cum ar fi destinatia, modul de calatorie, hotelurile in care prefera sa stea si asa mai departe, iar programul va returna cele mai bune rezultate in urma unei cautari amanuntite pe Internet dupa aceste criterii, scrie USA Today. Iar in cazul in care utilizatorul serviciului este o companie, criteriile de cautare sunt mai multe si specifice necesitatilor unei companii.

"Internetul va deveni in viitor un asistent personal intotdeauna la indemana", a precizat un oficial al companiei.

"De asemenea, Internetul ar trebui sa stie in permanenta unde se afla utilizatorul si sa inteleaga in ce context trebuie sa efectueze cautarile si actiunile de care este nevoie", a mai spus acesta.

Continutul digital, creatie proprie

O data cu Internetul interactiv, un alt segment care se va dezvolta rapid va fi continutul digital. Utilizatorii vor avea posibilitatea sa creeze melodii sau filmulete digitale mult mai usor si sa le faca publice pe posturile de televiziune sau radio, daca acestea sunt interesante, dar numai daca au acordul conducerii respectivelor posturi.

In plus, echipamentele necesare pentru crearea de continut digital, cum ar fi camerele foto si video digitale, dar si programele software necesare editarii continutului digital, au devenit mai usor de gasit si de utilizat, scrie USA Today.

Toate aceste investitii si planuri nu sunt insa decat o cale deschisa catre convergenta totala catre Internetul interactiv, este de parere Mary Meeker, analist al bancii americane de investitii Morgan Stanley. "De-abia peste 10 ani, probabil, Internetul va fi pregatit pentru o schimbare completa", a conchis aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO