Business Hi-Tech

Compania care scoate milioane fara sa faca nimic

12.12.2005, 19:20 17

Gigantul Qualcomm, creatorul CDMA, tehnologia de comunicatii mobile rivala standardului european GSM, a fost reclamata la Comisia Europeana de Nokia, sub acuzatia de practici comerciale nu tocmai ortodoxe.

Lucrurile devin mai complicate cu cat conducerea Qualcomm e dinastica, de la tata la fiu.

Qualcomm a anuntat recent ca s-a aliat cu Verizon pentru a aduce un nou serviciu de televiziune mobila pe telefoanele americanilor, relateaza agentiile internationale de presa. Aceleasi agentii au umplut canalele informatice cu stirile legate de veniturile peste asteptari ale Qualcomm generate de explozia vanzarilor de telefoane mobile din perioada sarbatorilor de iarna.

Qualcomm, gigantul industriei wireless, este invidiat si dusmanit chiar de multi, deoarece reuseste sa incaseze sute de milioane de dolari pe an, practic fara sa faca nimic, aceste sume colosale fiind generate de drepturile de proprietate intelectuala in domeniul tehnologiei comunicatiilor.

Totodata, gigantul american este permanent sub lupa analistilor, deoarece conducerea companiei se afla de ani buni in mainile aceleiasi familii. Actualul sef al corporatiei, Paul Jacobs, fiul lui Irwin Jacobs - cel care a fondat compania - a reusit sa-si consolideze o reputatie de personalitate contradictorie, comenteaza revista Forbes.

Desi poseda un coeficient de inteligenta remarcabil, de-a lungul timpului a luat decizii de business cu o rata de succes cel mai adesea scazuta.

Cand a fost numit la conducerea companiei, in iulie anul acesta, nu se putea lauda cu experienta intr-un post similar. Ba chiar singura divizie importanta pe care o condusese la Qualcomm, cea producatoare de telefoane mobile, inregistrase pierderi de 200 de milioane de dolari in patru ani, inainte de a fi vanduta.

In martie, consiliul si-a dat acordul pentru ca Paul sa devina noul director executiv incepand cu 1 iulie, inlocuindu-l astfel pe tatal sau, Irwin, in varsta de 71 de ani. Acordul a fost o confirmare tacita a celui mai valoros activ al lui Paul Jacobs: este fiul tatalui sau. Irwin Jacobs este inginerul stralucit care a fondat Qualcomm in 1985 si a inventat o tehnologie de transmisie wireless numita CDMA, care rivaliza cu GSM-ul. Aceasta s-a raspandit rapid, in prezent fiind preferata mai ales in SUA si in Asia, Qualcomm incasand bani frumosi din licentierea patentelor pe care le-a dezvoltat Irwin Jacobs si echipa sa. CDMA este prezenta si in Romania, tehnologia fiind implementata de operatorul de telefonie mobila Zapp, unul dintre actionarii indirecti ai companiei fiind chiar Qualcomm.

Irwin detine 3% din Qualcomm, companie cu venituri anuale de 5,7 miliarde de dolari si valoare de piata de 70 de miliarde de dolari.

Insa, in realitate nu a existat nici un contracandidat credibil, scrie Forbes. Nu a avut loc nici o cautare amanuntita pentru a gasi vreun doritor din afara companiei, iar din interior nu a aparut nici un rival serios. Doi posibili pretendenti la scaunul lui Irwin Jacobs au recunoscut ca s-au retras inainte ca lupta sa fi inceput.

Acum, deja instalat de cateva luni la conducerea Qualcomm, Paul admite ca simte presiunea noii pozitii. "Daca firma va avea succes cu mine la conducere, se va spune ca am primit o mostenire foarte valoroasa de la tatal meu. Dar daca lucrurile merg prost, va fi pentru ca sunt fiul lui cel tantalau."

Si nu se poate spune ca Paul nu are deja o serie de probleme serioase in fata. Noile provocari prin care trece compania sunt diverse: unii dintre cei mai mari clienti sunt pe cale sa se revolte, este in desfasurare un proces de tip antitrust, iar inovatiile din lumea wireless curg pe banda rulanta si ameninta Qualcomm cu intrarea in istorie, daca nu isi va actualiza intr-un ritm alert portofoliul de brevete.

Luna trecuta, Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, a inaintat o plangere la Comisia Europeana, acuzand practicile comerciale ale Qualcomm, a anuntat presa internationala. Sprijinita de alti trei producatori de telefoane si de doi fabricanti de cipuri electronice, Nokia sustine ca firma americana practica reduceri de preturi nejustificate fata de acei producatori care comanda cipuri de la Qualcomm si nu de la alte companii. Nokia este unul din cei mai mari platitori ai Qualcomm, cu sume de 250 de milioane de dolari pe an pentru drepturi de autor, cu toate ca achizitioneaza toate cipurile de care are nevoie de la Texas Instruments. Faptul ca a fost data in judecata a scazut valoarea actiunilor Qualcomm cu 10% in doua zile. Iar pe viitor nu este exclus ca firma americana sa fie nevoita sa-si reduca din pretentiile financiare pentru proprietatea intelectuala, sursa din care obtine o treime din venituri si doua treimi din profit.

Pe de alta parte, Qualcomm este dat in judecata si de Broadcom, care acuza practicile monopoliste ale firmei lui Jacobs. Broadcom acuza Qualcomm ca o impiedica sa intre in afacerea cu cipuri wireless pentru ca asociaza sumele pe care le cere pentru drepturi de autor cu volumul comenzilor de cipuri, astfel sumele devenind mult prea mari pentru ca Broadcom sa aiba vreo sansa pe piata.

Nu in ultimul rand, Intel promoveaza cu putere un nou standard tehnologic in industria wireless, numit WiMax (o versiune mai puternica a Wi-Fi), care ar putea trage pe dreapta intreaga afacere a Qualcomm, pentru ca ii incurajeaza pe utilizatori sa vorbeasca la telefon folosind Internetul si nu retelele de telefonie mobila, scrie Forbes.

"Ne-am spus - ÇHaide sa cream o piata de comunicatii pentru Wi-FiÈ", povesteste Scott Richardson, seful diviziei WiMax a Intel. "Va fi o batalie pe cinste." Sprint, Nokia si Motorola s-au aliniat deja in spatele Intel, pentru a sustine WiMax. Un proiect similar are loc si in Coreea, acolo unde producatorii de telefoane cotizeaza cu cel putin 1 miliard de dolari anual in conturile Qualcomm: cercetatorii lucreaza deja la un standard care sa functioneze independent de tehnologia Qualcomm, numit Wibro.

Insa Paul Jacobs prefera sa minimalizeze amenintarile. Plangerea Nokia din Europa este doar o incercare "politica" de a mai tempera elanul Qualcomm, spune el. Procesul intentat de Broadcom este "fara fundament". Iar visul Intel despre WiMax are putin peste valoarea unei prezentari PowerPoint. "Ei sunt genul de oameni care vad cuie peste tot doar pentru ca au un ciocan."

Iar pentru a mentine vitalitatea companiei, Jacobs mizeaza totul pe inovatie: dezvolta aplicatii software pentru a da telefoanelor mobile functii cat mai dinamice si mai la moda: fotografii, muzica, televiziune, filme, jocuri video - inginerii Qualcomm lucreaza din greu pentru a face cat mai multe din aceste functii compatibile cu viitoarele cipuri ale companiei. In trei ani, Qualcomm a investit 4 miliarde de dolari in proiecte care merg de la dezvoltarea de retelistica performanta pentru apeluri de mai buna calitate, pana la fabricarea de ecrane color de viitoare generatie.

De altfel, Qualcomm pare ca nu vrea sa rateze nici o oportunitate de afaceri in domeniul comunicatiilor wireless. Astfel, compania s-a inscris in Wi-Fi Alliance, o organizatie din care fac parte peste 200 de companii si institutii, cu scopul de a face cipurile bazate pe tehnologia proprie CDMA compatibile cu Internetul fara fir de tip 802.11 wireless LAN, intens utilizat in locurile publice cum ar fi aeroporturile, hotelurile sau parcurile, scrie Electronic News.

Paul voia ca cele mai noi si performante cipuri CDMA sa fie pastrate pentru linia de productie proprie, in timp ce Irwin a insistat, cu prudenta, ca toti producatorii de telefoane sa aiba sansa sa plaseze comenzi. De asemenea, Paul a dorit sa favorizeze operatorii telecom aflati pe lista de asteptare in functie de marimea comenzilor, in timp ce Irwin voia sa dea prioritate operatorilor din Asia in primul rand, pentru ca acolo CDMA era in plin avant.

Vanzarile de telefoane CDMA au crescut rapid, ajungand la 1,5 milioane de dolari in 1999. Insa desi Qualcomm era liderul noii afaceri, nu a reusit sa scoata profitul meritat, comenteaza Forbes. Producatorii coreeni LG si Samsung - care fabricau telefoane folosind chiar cipurile de la Qualcomm - au contraatacat pe piata americana cu modele ieftine, taind din cota de piata a Qualcomm. Irwin a insistat ca afacerea aflata in pericol sa fie vanduta, iar Paul a acceptat. Divizia de telefoane a fost vanduta catre compania japoneza Kyocera in 1999, pentru 242 de milioane de dolari, dupa ce acumulase deja pierderi operationale de 200 de milioane de dolari.

Totusi, Paul are si meritele sale. A avut rezultate mult mai bune cu Brew, un software care permite incarcarea de jocuri si alte aplicatii pe telefoanele mobile si realizeaza si facturarea pentru acestea. Lansat in 2001 la Tokio, Brew aduce azi venituri de 120 de milioane de dolari pe an si este folosit de 56 de operatori telecom si de 39 de producatori de telefoane.

Iar anul viitor Qualcomm va lansa serviciul MediaFlo, prin care operatorilor de telefonie mobila li se vor oferi 15 canale TV si 40 de canale cu videoclipuri; compania cheltuieste 800 de milioane de dolari pentru a construi reteaua, o dovada ca despre Qualcomm se va mai vorbi mult de acum incolo, comenteaza publicatiile americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels