Business Hi-Tech

Competitia indruma Zapp spre o licenta 3G

23.03.2006, 00:00 19

Compania Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, intentioneaza sa participe la licitatia pentru achizitionarea unei licente de telefonie de generatia a treia (3G), a declarat directorul general al Telemobil, Piermario Di Pietro. "Aceasta decizie vine in contextul unei piete din ce in ce mai competitive.

Operatorii mari au o capacitate a retelei semnificativ mai mare decat Telemobil datorita unui spectru de frecventa mai larg disponibil in benzile GSM/UMTS. Este absolut normal pentru o companie care a investit deja peste 350 de milioane de dolari sa achizitioneze spectru suplimentar pentru a avea o capacitate marita a retelei si pentru a-si imbunatati constant calitatea si gradul de competitivitate a portofoliului de produse", a afirmat Di Pietro.

El a mai spus ca pretul licentei va fi acoperit fie prin finantare de la actionari, fie prin finantari bancare suplimentare sau printr-o combinatie a celor doua forme de finantare. La inceputul lunii februarie, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), Catalin Marinescu, a declarat ca ultimele doua licente 3G vor fi scoase la licitatie dupa reglementarea cadrului legislativ.

"Toate institutiile implicate au avizat proiectul de act normativ, ultima fiind Ministerul Apararii Nationale. Dupa aprobare, documentul va fi publicat pe pagina web a IGCTI, iar cei interesati pot afla etapele premergatoare si conditiile necesare participarii la licitatie", a spus Marinescu.

Contactati de ZF, reprezentanti ai IGCTI au precizat ca, momentan, nu exista noutati legate subiectul de licentelor 3G. IGCTI a organizat, la finele anului 2004, o licitatie in urma careia operatorii MobiFon si Orange Romania au castigat, fiecare, cate o licenta 3G.

Telefonia mobila de generatia a treia permite utilizatorilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, precum si ascultarea de muzica pe telefonul mobil.

Pe de alta parte, reprezentantii operatorului au precizat ca daca anul trecut investitiile in retea au depasit 50 mil. $, pentru 2006 s-au planificat fonduri pentru dezvoltare de 30 mil. $. Pentru acest an, conducerea operatorului estimeaza un nivel al incasarilor de aproximativ 130-135 mil. $ si un portofoliu de 400.000 de abonati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO