Business Hi-Tech

Computerul tau ne-a dat dovada ca ai furat

20.03.2003, 00:00 21

Intr-o dupa-amiaza de week-end, doi instalatori intra in birourile unei companii care se ocupa cu vanzarea produselor de lux. In loc sa efectueze vreo reparatie, ei fotografiaza cu ajutorul unor camere digitale birourile unor anagajati, apoi copiaza continutul hard-discurilor calculatoarelor lor. La sfarsit, folosind fotografiile digitale, aranjeaza la loc mesele, dosarele, micile obiecte, ca si cum nu ar fi fost atinse. Pare intr-adevar o scena dintr-un film cu James Bond. Adevarul? Cei doi instalatori sunt detectivi ai firmei Deloitte & Touche, care ancheteaza trei angajati, suspectati ca fura informatii secrete ale companiei si le vand unui fost director.
O data ce au obtinut informatiile necesare, detectivii se intorc in laboratoarele Deloitte, unde vor incerca sa formuleze dovezi ale activitatilor ilegale ale angajatilor suspectati. Avand o lista de termeni-cheie ce nu ar fi trebuit folositi de suspecti in mesajele lor, detectivii cauta pe copiile hard-discurilor informatii care i-ar putea incrimina pe suspecti. Iar dovezile nu se lasa asteptate. Emailuri sterse, dar pe care tehnicienii le pot recupera, mesaje trimise cu ajutorul aplicatiei de comunicare a AOL, toate demonstreaza faptul ca suspectii au trimis date confidentiale fostului director al companiei. Iar un proces deschis impotriva sotilor de informatie poate fi acum instrumentat serios.
Detectivii IT stabilesc cu ajutorul tehnologiei cand a fost folosit computerul ultima oara, cand s-a creat un fisier, cand a fost editat sau cand a fost scos la imprimanta. De asemenea, emailurile sau documentele sterse pot fi reconstituite. Detectivii descopera ce siteuri de internet au fost vizitate de suspecti si ce cuvinte sau fraze au cautat acestia pe internet.  Chiar daca aceste informatii pot fi aflate si de administratorul de sistem al companiei, detectivii prezinta un avantaj in plus. In fata justitiei, ei reprezinta un martor impartial. Un angajat al companiei poate fi partinitor in astfel de cazuri, spun expertii.
Fiind specialisti in probleme de drept, detectivii stiu mai bine cum sa obtina informatii si ce anume poate incrimina un angajat in fata justitiei. Dovezile electronice au inceput sa joace un rol tot mai important in procesele din SUA, iar datele sunt culese in special de detectivii firmelor care se ocupa de finante, de specialistii IT, de firmele care se ocupa de recuperarea datelor, de cele care se ocupa de reparatii si mai nou de specialisti angajati de firmele de avocatura. "In cativa ani, majoritatea datelor folosite in Justitie vor fi culese cu ajutorul mijloacelor IT", a declarat Joan Feldman, presedintele Computer  Forensics. " Chiar si acum avem comenzi sapte zile din sapte si 18 ore pe zi", a spus ea.
Deloitte & Touche, una din cele mai mari firme de consultanta din lume, si-a lansat propria sectie de detectivi IT in urma cu cinci ani,  care acum incepe sa se extinda si in Europa. "Cererea este foarte mare in Europa, la fel ca si in SUA", a declarat Frank Piantidosi, consultant legal al Deloitte. Importanta pe care Justitia o acorda dovezilor obtinute electronic pare sa fie unul dintre motivele succesului acestui sector, dupa cum spune Simon Platt, supervizorul activitatilor internationale ale Deloitte. "Oamenii spun in email lucruri pe care in mod curent nu le-ar scrie de mana, iar in nici un caz nu le-ar rosti", a apreciat el.
Detectivii nu lucreaza insa ieftin, costul fiind intre 250 si 500 de dolari pe luna, iar pentru misiunile pe termen lung, pretul se negociaza. Avantajul este insa faptul ca dovezile obtinute astfel sunt indiscutabile. "Majoritatea acuzatilor, pusi in fata acestor dovezi, recunosc si incearca sa coopereze", a explicat un responsabil al companiei RenewData, care se ocupa cu recuperarea informatiilor incriminante.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO