Business Hi-Tech

Connex a raportat o crestere a veniturilor cu 27% in trimestrul al treilea

11.11.2004, 00:00 14

Operatorul de telefonie mobila Connex a anuntat ca la sfarsitul lunii septembrie 2004 avea aproape 4.370.000 de clienti, cu 47% mai multi decat la aceeasi data a anului trecut, compania detinand in prezent, dupa propriile estimari, 48,3% din piata telefoniei mobile din Romania.
Totodata, Connex a anuntat o crestere record a veniturilor din servicii, care in perioada iulie-septembrie 2004 au atins nivelul de 183,3 milioane de dolari, cu 27,2% mai mult decat cele 144,1 milioane de dolari obtinute in perioada corespondenta a anului 2003.
?Rezultatele celui de-al treilea trimestru reflecta cresterea noastra constanta si continua, atat in segmentul consumatorilor cat si in segmentul business", a declarat Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) al Connex.
Venitul lunar pe utilizator (ARPU) pe trimestrul al treilea al anului a fost de 13,06 dolari, in scadere fata de 15,44 dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea se datoreaza in principal adaugarii unui numar de 1,4 milioane de clienti noi in ultimul an, dintre care 1 milion folosesc servicii preplatite si cheltuiesc mai putin pentru convorbiri decat baza de clienti existenta, se arata in raportul trimestrial al firmei canadiene Telesystem International Wireless (TIW), care detine operatorul de telefonie mobila Connex.
?Piata de telefonie mobila din Romania a continuat sa demonstreze o evolutie semnificativa", se mai spune in raportul TIW. ?In ultimele 12 luni, estimam ca penetrarea telefoniei mobile a crescut pana la 42%, fata de 29% la sfarsitul trimestrului trei al lui 2003".
In perioada iulie-septembrie, profitul operational al Connex inainte de deducerea amortizarilor si deprecierii (OIBDA) a crescut cu 27,1%, atingand suma de 97,1 milioane de dolari, comparativ cu 76,4 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. OIBDA ca procent din veniturile provenite din servicii s-a mentinut constant fata de anul trecut, la o valoare de 53%. Pe primele noua luni ale anului, OIBDA a crescut cu 21,8%, pana la 260,1 milioane de dolari, fata de 213,6 milioane de dolari in perioada ianuarie-septembrie 2003.
Potrivit datelor companiei, profitul operational ca procent din veniturile din servicii a scazut in primele noua luni ale anului curent pana la 52,7%, comparativ cu 55,6% in aceeasi perioada a anului trecut, din cauza costurilor mari alocate atragerii de noi clienti si mentinerii clientilor importanti existenti.
Profitul operational s-a majorat cu 33,3% la 172,8 milioane dolari, comparativ cu nivelul de 129,7 milioane dolari din primele noua luni ale anului trecut.
La sfarsitul lunii septembrie 2004, clientii serviciilor pe baza de abonament au reprezentat 33,5% din baza totala de clienti Connex, in comparatie cu 37,2% la sfarsitul trimestrului trei al lui 2003 si 34,6% la sfarsitul trimestrului trecut.
Cu ocazia publicarii rezultatelor financiare pe trimestrul trei, oficialii Connex s-au referit si la parcursul companiei in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologiilor de comunicatie de generatia a treia (3G).
"Cel de-al treilea trimestru al anului 2004 a marcat angajamentul nostru pentru 3G UMTS, prin realizarea primei demonstratii live de video telefonie din Romania bazata pe tehnologia 3G si prin recenta inscriere in licitatia pentru obtinerea unei licente 3G", a declarat Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni al companiei de telefonie mobila.
Telefonia mobila de generatia a treia permite utilizatorului acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice avansate.
Castigatorii celor patru licente 3G scoase la licitatie de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei vor fi anuntati pe data de 12 noiembrie.
MobiFon este cea mai mare companie inclusa in grupul canadian TIW, pe locul doi situandu-se Oskar Mobil din Cehia, cunoscuta anterior sub numele Cesky Mobil.
In perioada ianuarie-septembrie 2004, grupul TIW a inregistrat venituri de 908,7 milioane dolari, comparativ cu 689,2 milioane dolari in intervalul corespunzator de anul trecut, si un profit net de 50,2 milioane dolari, de peste doua ori mai ridicat decat nivelul de 21,4 milioane dolari din primele noua luni ale anului 2003.
La finele lunii septembrie, grupul avea datorii consolidate de 1,1 miliarde de dolari, din care 277,5 milioane dolari la nivelul MobiFon si 572,4 milioane dolari la Oskar Mobil.
TIW detine 99,99% din capitalul MobiFon Holdings BV. La randul sau, aceasta are in proprietate 79% din titlurile MobiFon SA.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO