Business Hi-Tech

Connex lanseaza serviciul de generatia a treia pana la finalul lunii mai

22.03.2005, 00:00 16

Connex va lansa pe piata serviciile de telefonie mobila de generatia a treia (3G) pana la finele lunii mai, urmand sa fie acoperite orasele Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Constanta, Ploiesti, Craiova si Iasi, a declarat presedintele MobiFon, Ted Lattimore.


Connex a anuntat de asemenea semnarea unui acord cu Nokia pentru ca telefonul mobil de generatia a treia Nokia 6630 sa fie disponibil in Romania la lansarea serviciului. Telefonul are camera foto de 1,3 megapixeli si poate fi folosit si in reteaua GSM pana una-alta. Terminalul va fi in curand disponibil in magazinele operatorului si ale dealerilor sai.


Telefonia de generatia a treia permite utilizatorului acces rapid la Internet (pana la 384 kbps), videotelefonie, televiziune, transfer rapid de date, imagini, muzica digitala, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare direct pe telefonul mobil.


Atat Connex, cat si Orange au castigat anul trecut licentele pentru spectrul de frecventa necesar retelelor de telefonie 3G, in urma unei licitatii deschise de MCTI. Fiecare titular al licentei va plati o taxa de eliberare a spectrului de 35 milioane dolari (27 de milioane de euro). Operatorii au obligatia sa ajunga cu acoperirea in prima faza in Bucuresti si 10 mari orase ale Romaniei, la alegerea fiecarui titular de licenta.


Connex a demonstrat la finele lunii septembrie 2004 ca reteaua sa de telefonie de generatia a treia (3G), bazata pe echipamente Siemens si Ericsson, este functionala. Au fost efectuate atunci o serie de apeluri de videotelefonie intre locatii situate in Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca si Brasov.


Pentru a se pregati mai bine pentru cresterea numarului de clienti o data cu lansarea acestui nou serviciu, Connex a solicitat si a primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) un milion de numere noi.


Saptamana trecuta, grupul britanic Vodafone a anuntat ca a incheiat un acord cu Telesystems International Wireless (TIW) pentru a prelua 79% din capitalul MobiFon in cadrul unei tranzactii de 4,4 miliarde de dolari (3,38 miliarde de euro), care include si 100% din actiunile operatorului Oskar Mobil din Cehia si datoriile acumulate de acesta de 950 de milioane de dolari (730 milioane de euro). Vodafone detinea deja 20,1% din actiunile MobiFon. Restul de 0,99% sunt detinute de omul de afaceri roman George Copos.


Seful Connex, Ted Lattimore, a declarat anterior ca strategia de lansare a serviciului 3G si politica de improspatare a brandului Connex raman valabile cel putin pana la incheierea tranzactiei cu Vodafone, prevazuta pentru luna septembrie a acestui an. Lattimore a spus ca exista increderea ca operatorul britanic va pastra pe loc actuala echipa Connex, inclusiv managementul.


Operatorul de telefonie mobila Connex a incheiat anul 2004 cu un profit operational de 226 milioane de dolari (182 milioane de euro), in crestere cu 32,4% comparativ cu 2003, in vreme ce veniturile din servicii ale companiei s-au majorat cu 29,6%, pana la 686,3 milioane de dolari (553,4 milioane de euro).


Compania avea 4,9 milioane de clienti la 31 decembrie 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO