Business Hi-Tech

Constantinescu, Forte-Siemens: Romania are o problema cu raportul dintre pretentiile si calitatea fortei de munca din IT

Constantinescu, Forte-Siemens: Romania are o problema cu raportul dintre pretentiile si calitatea fortei de munca din IT

Bogdan Constantinescu, CEO al Forte: Pe piata locala de consultanta de business exista un gol foarte mare

11.06.2007, 22:13 126

Forta de munca din IT din Romania este inca competitiva cu restul continentului din punct de vedere al costurilor, dar ritmul in care au crescut pretentiile salariale fata de calitatea angajatilor reprezinta o problema pentru companiile din aceasta industrie, afirma Bogdan Constantinescu, 30 de ani, CEO al companiei Forte Business Services, detinuta de grupul Siemens.
"Problema nu este neaparat ca au crescut salariile, ci ca au crescut pretentiile fortei de munca. Raportul intre pretentie si calitate, aceasta este problema. Intr-adevar, oamenii foarte buni acum sunt deja in piata, sunt deja angajati. Este foarte greu sa cresti oameni noi. Si, in aceste conditii, exista riscul de a incepe sa ne canibalizam in industrie", a declarat Constantinescu pentru ZF.
"In acelasi timp, exista foarte multi oameni de calitate, care cunosc businessul, nu neaparat cel de IT, dar sunt oameni care inteleg fenomenul in general, chiar daca vorbim de tehnic, de business, de vanzari etc. Dar, uitandu-ne ca din ce in ce mai multe firme isi deschid reprezentante in Romania, piata de capital uman devine din ce in ce mai mica", explica seful Forte, care a preluat conducerea companiei in aceasta primavara.
Majoritatea companiilor din sectorul IT au mentionat in ultima vreme faptul ca identifica din ce in ce mai greu personal calificat, precizand ca au fost nevoite sa opereze majorari substantiale ale salariilor pentru a-si mentine oamenii.
Compania Romsys, detinuta de omul de afaceri Marius Cojanu, unul din cei mai mari integratori IT&C de pe piata locala, a majorat anul trecut salariile cu 20% si a investit intr-un sediu nou, chiar daca 2006 a fost un an in care afacerile i-au scazut. De asemenea, Cisco Romania, subsidiara locala a numarului unu de pe piata mondiala a echipamentelor pentru retea, a anuntat ca deficitul de personal din segmentul de comunicatii se ridica la aproximativ 9.000 de oameni, iar tendinta nu este de atenuare, ci de acutizare a acestui fenomen.
"Partea mai putin placuta a cresterii salariilor, pentru care ne bucuram, pe de o parte, este aceea ca diferenta de costuri dintre Romania si restul tarilor din UE scade. Pana se va echilibra, vor mai dura cativa ani buni, dar cel putin din punct de vedere al serviciilor de outsourcing, Romania ramane in continuare un jucator important in economia Europei, sub aspectul costurilor si al pregatirii profesionale, superioare altor regiuni", spune Bogdan Constantinescu de la Forte-Siemens.
Compania condusa de Constantinescu isi axeaza businessul pe trei directii: integrare de sistem, outsourcing si serviciile profesionale (SAP, business intelligence, data warehouse, consultanta).
Unul dintre sectoarele pe care Forte doreste sa-si intareasca prezenta este cel al serviciilor profesionale IT, in ciuda conditiilor dificile din piata. "Din pacate, nu prea exista in piata locala masa critica, in special pe partea de consultanta de business. Exista consultanti de business in formare, dar din ce am discutat si cu alti jucatori din piata, este un gol foarte mare in piata, prin comparatie cu piata occidentala. Din acest motiv, se aduc totusi foarte multe persoane de afara pentru a le oferi clientilor servicii de consultanta, urmand ca implementarea sa fie facuta cu resurse locale. Aici, SAP este o directie foarte clara pentru noi, dorim sa ne mentinem pozitia si chiar sa o dezvoltam. Siemens si SAP sunt doua companii care colaboreaza foarte mult, ambele fiind companii germane", spune Bogdan Constantinescu.
Forte si-a bugetat pentru acest an afaceri de 50 mil. euro, in crestere cu peste 60% fata de anul trecut - pe fondul revenirii pe crestere a cheltuielilor IT din sectorul public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO