Business Hi-Tech

Consumatorii asteapta de la Consumer Electronics Show gadgeturile anului 2008

07.01.2008, 17:44 22

La evenimentul anual participa peste 2.700 de expozanti, dispusi pe o suprafata de peste 157.000 de metri patrati.
Printre participanti se numara si companii de tehnologie recent infiintate, dar si giganti precum Microsoft si Sony. La deschiderea oficiala a targului va vorbi Bill Gates, presedintele Microsoft, iar pe parcursul evenimentului sunt asteptate discursuri din partea unor directori importanti din industrie, care vor discuta despre viitorul divertismentului digital, in special al jocurilor video.
Insa, inainte de debutul CES, Consumer Electronics Association (CEA) a anuntat ca se asteapta la diminuarea ritmului de crestere a vanzarilor de jocuri video in Statele Unite, in 2008, pe fondul declinului inregistrat pe segmentul hardware.
Oficialii CEA se asteapta ca piata de jocuri video din Statele Unite sa totalizeze 17,9 mld. dolari (12,2 mld. euro) pana la sfarsitul anului, in crestere cu 13% fata de nivelul estimat de 15,8 mld. dolari (10,7 mld. euro) pentru 2007. Piata a crescut cu 22% in intervalul 2006-2007.
Unii analisti din industrie sustin ca este o evolutie surprinzatoare, avand in vedere faptul ca Microsoft, Sony si Nintendo au depasit faza premergatoare lansarii consolelor de generatie noua.
Microsoft Xbox 360, lansata in noiembrie 2005, concureaza cu Nintendo Wii si Sony Playstation 3 - prezente pe piata de putin peste un an - pentru a domina piata globala de jocuri video, estimata de catre specialisti la 40 mld. dolari (27,2 mld. euro) in 2007.
Pentru 2008, vanzarile de console sunt asteptate sa scada la 6,4 mld. dolari (4,3 mld. euro), dupa ce nivelul acestora a crescut cu 50% anul trecut, la 6,6 mld. dolari (4,5 mld. euro).
In schimb, oficialii CEA estimeaza ca jocurile pentru console vor avea un rol decisiv in 2008. "Software-ul (pentru console) a inregistrat o crestere spectaculoasa in 2007, sustinuta de titluri de mare succes, precum Halo 3, Guitar Hero III si Rock Band. Trendul va continua in 2008, CEA estimand o crestere de 26%, de la 9,1 mld. dolari (6,2 mld. euro) la 11,5 mld. dolari (7,8 mld. euro)", a declarat Jennifer Bemisderfer, purtator de cuvant al CEA.
Printre cele mai asteptate tehnologii care vor fi etalate in cadrul CES se numara initiativa WirelessHD, care urmareste eliminarea cablurilor care interconecteaza televizoarele si playerele high definition.
Din consortiul WirelessHD fac parte cele mai mari companii de electronice din Asia, precum Toshiba si Sony, iar grupul este asteptat sa anunte alaturarea gigantului Intel.
Producatorul sud-coreean LG Electronics va prezenta televizoare LCD si cu plasma care vor avea integrata tehnologia Wi-Fi si diagonale intre 119 si 152 de centimetri. Raza de acoperire a transmitatorului wireless va fi de 15 metri. Preturile inca nu au fost comunicate.
LG Electronics va prezenta de asemenea o noua tehnologie care permite utilizatorilor sa recepitioneze televiziune digitala pe telefoane mobile, laptop-uri si dispozitive de navigare pentru automobile.
Produsele portabile care vor fi echipate cu chip-ul Mobile Pedestrian Handheld vor fi capabile sa afiseze in timp real programe TV, in timp ce automobilul se deplaseaza cu o viteza de pana la 90 de kilometri pe ora, au declarat reprezentantii companiei sud-coreene.
Potrivit acestora, adoptarea sistemului nu va presupune costuri ridicate, deoarece utilizeaza spectre radio care sunt deja in folosinta. LG, care a investit circa 7 mld. won (5,1 mld. euro) in dezvoltarea tehnologiei Mobile Pedestrian Handheld, estimeaza ca piata televiziunii mobile pe continentul nord-american va creste cu 33%, la 3,2 mld. dolari (2,2 mld. euro) in 2009, dupa ce va urca cu 50% anul acesta.
Pe de alta parte, compania americana Microvision a anuntat lansarea celui mai mic proiector din lume in cadrul CES. Oficialii Microvision sustin ca proiectorul "Show" are dimensiunile unui PDA si ar putea fi integrat in telefoane mobile. Dispozitivul poate afisa la o distanta de 2,5 metri imagini si fluxuri video la un nivel calitativ comparabil cu DVD-urile traditionale. Reprezentantii companiei au mai precizat ca autonomia bateriei care alimenteaza dispozitivul este de trei ore.
"In timp ce serviciile multimedia pentru dispozitivele mobile sunt in crestere, producatorii de telefoane si operatorii considera ca ecranele de dimensiuni reduse ale acestor dispozitive reprezinta un obstacol in adoptarea rapida a continutului media", a declarat Alexander Tokman, presedintele Microvision.
Primele dispozitive care vor integra tehnologia Microvision vor fi lansate la sfarsitul acestui an si vor costa aproximativ 300 de dolari (circa 204 euro).
Pe un alt plan al divertismentului digital, studioul de filme Warner Bros a anuntat ca va renunta la formatul HD DVD pentru filme high definition, in favoarea rivalului Blu-ray. Decizia companiei americane, venita la scurt timp inainte de debutul CES, nu a lasat decat o singura intrebare in mintile analistilor si expertilor din industrie - ar putea marca aceasta sfarsitul razboiului formatelor pentru DVD-uri de generatie noua?
Warner Bros, unul dintre putinele studiouri care au sustinut ambele formate, vinde cele mai multe DVD-uri din Hollywood, totalizand circa 18-20% din totalul intregii tari.
"Ne asteptam ca HD DVD sa aiba o 'moarte' rapida", a declarat Rich Greenfield, analist la Pali Capital.
Oficialii Toshiba, liderul consortiului care promoveaza formatul HD DVD, s-au declarat surprinsi de mutarea studioului, precizand insa ca vor continua lupta.
Discurile Blu-ray (promovate de catre Sony) s-au vandut de doua ori mai bine decat cele HD DVD in Statele Unite anul trecut, insa tabara HD DVD a castigat doua contracte importante cu Paramount Pictures si DreamWorks Animation.

Cele mai anticipate anunTuri Si prezent~ri de la CES

Consortiul WirelessHD va prezenta televizoare high definition care vor folosi tehnologia Wi-Fi pentru a elimina cablurile de interconectare

Microvision va lansa cel mai mic proiector din lume

LG Electronics va prezenta tehnologia Mobile Pedestrian Handheld, care va permite utilizatorilor de telefoane mobile, laptop-uri si GPS-uri sa receptioneze programe TV

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO