Business Hi-Tech

Cosmote a facut un profit pe hartie de 86 mil. euro

03.07.2006, 19:20 16

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania a raportat pentru anul trecut un profit brut de 85,64 mil. euro (310,34 mld. RON), de peste 12 ori mai mare decat cifra de afaceri neta, de 7,07 milioane de euro (25,64 mil. RON), conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
Profitul net pe anul trecut a fost de 79,7 mil. euro, conform datelor publicate de grupul Cosmote.
Aceasta valoare a profitului pe 2005, surprinzatoare pentru un operator care si-a relansat activitatea in ultima luna a anului trecut si care avea in portofoliu mai putin de 50.000 de clienti, a fost insa determinata de operatiunile contabile executate anul trecut, odata cu schimbarea actionariatului si relansarea activitatii sub un nou brand, conform oficialilor Cosmote.
"Profitul inregistrat in cursul anului 2005 nu este operational si reflecta o anulare a datoriilor fata de furnizori si terte parti ca urmare a tranzactiei de cumparare a 70% din Cosmorom de catre Cosmote Grup", a precizat pentru ZF Antonis Kerastaris, CFO, Cosmote Romania. El a mentionat ca operatorul nu a platit impozit pe profitul inregistrat pe anul trecut. "Acest profit a fost ajustat cu pierderile financiare inregistrate in anii precedenti si, ca atare, nu a fost supus impozitarii", a adaugat Kerastaris.
La sfarsitul lunii mai a anului trecut, RomTelecom a vandut 70% din actiunile CosmoRom catre compania CosmOTE, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 mil. euro. La data relansarii, Cosmote a anuntat investitii de 450 de milioane de euro in dezvoltarea infrastructurii si a gradului de acoperire. "Investitiile in reteaua de acoperire au inceput inca din toamna/iarna anului 2005 - cand s-a ajuns de la 50% acoperire a populatiei (Cosmorom) la peste 90% acoperire luna aceasta - un ritm record de expansiune in numai 6 luni", a spus pentru ZF Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager la Cosmote.
In primul trimestru al acestui an Cosmote a inregistrat venituri de 6,1 mil. euro si o pierdere de 19,1 mil. euro, pusa de companie pe seama investitiilor in retea si a atragerii de noi clienti. Numarul de clienti a crescut in primele trei luni cu 226.587, la 275.521. Venitul mediu lunar pe utilizator (ARPU) este de 8 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO