Business Hi-Tech

Cosmote anunţă venituri de 115 milioane de euro, în creştere cu 6% faţă de anul trecut. Numărul de clienţi rămâne peste şapte milioane

Operatorul condus de Stefanos Theocaropolulos şi-a majorat cu aproape 10% veniturile în primul semestru

Operatorul condus de Stefanos Theocaropolulos şi-a majorat cu aproape 10% veniturile în primul semestru

05.08.2010, 23:45 64

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, aînregistrat în al doilea trimestru venituri de 115 mil. euro, încreştere cu 6,3% faţă de anul trecut, pe fondul unui avans cu 5,8%al bazei de clienţi, la 6,7 milioane de utilizatori, potrivitdatelor anunţate de grupul OTE.

Aproape 20% din numărul de utilizatori au contracte deabonament, potrivit Cosmote. Profitul operaţional (EBITDA) a fostde 18,7 mil. euro, în scădere cu 11,8 faţă de anul precedent,potrivit OTE. "Excluzând rezultatele înregistrate de Zapp, scădereaEBITDA din trimestrul doi este de 9%, reflectând o alocare mai micăa cheltuielilor destinate serviciilor telecom din partea clienţilorşi eroziunea preţurilor, datorată contextului economic şicompetiţiei intense", au spus reprezentanţii companiei. Veniturileau crescut uşor (0,2 mil. euro) şi faţă de primul trimestru, cândîncasările au fost de 114,8 mil. euro.

"Cosmote România a reuşit să păstreze o evoluţie financiarăconstantă şi pozitivă în cursul primului semestru din 2010, pefondul unui cadru economic dificil, al competiţiei intense, dar şial unei pieţe mature", au adăugat reprezentanţii companiei."Extinderea bazei de abonaţi, în special pe segmentul business, agenerat o creştere semnificativă a veniturilor. Numărul clienţilorprepaid a crescut şi el, în ciuda competiţiei dure pe acestsegment. Veniturile din servicii au crescut cu 2,6% în al doileatrimestru, din care veniturile din serviciile aferente apeluriloriniţiate au crescut cu 1%. Cu o cotă de piaţă de peste 24% şiintrând pe piaţa de internet mobil în bandă largă în urmaachiziţiei Zapp, Cosmote România se concentrează pe întărireaprezenţei sale pe segmentele de internet mobil şi corporate."

Împreunăcu Zapp numărul de clienţi de la finele lunii iunie a fost de 7,09milioane - în creştere cu 12% faţă de anul trecut, dar în scădereuşoară faţă de martie 2010.

"Suntem mulţumiţi de evoluţia companiei în primul semestru,având în vedere provocările contextului economic, scădereaconsumului, competiţia intensă şi investiţiile masive ale Cosmotepentru dezvoltarea principalelor direcţii de business.", a spusKonstantinos Apostolou, CFO al Cosmote România.

Veniturile totale în prima jumătate a anului 2010 au atinsvaloarea de 229,8 mil. euro, înregistrând o creştere de 9,7% faţăde aceeaşi perioadă a anului anterior. Venitul mediu lunar peutilizator (ARPU) pentru T2 2010 a fost 4,52 euro, comparativ cu4,34 euro în primul trimestru din 2010.

Deşi Orange şi Vodafone au afişat scăderi ale veniturilor în T2,Cosmote are încă de recuperat un decalaj important faţă de lideriipieţei. Orange România, spre exemplu, a înregistrat în T2 venituritotale de 247 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO