Business Hi-Tech

Cosmote duce viteza internetului Zapp la 21,6 Mbps

22.07.2009, 17:51 139

Operatorul de telefonie mobila Zapp (Telemobil) isi aliniaza strategia de dezvoltare cu cea a grupului Cosmote, care l-a achizitionat recent, anuntand cresterea vitezei de transfer pe internet mobil la 21,6 megabiti pe secunda (Mbps), la doar cateva zile dupa ce un serviciu similar a fost lansat de Cosmote Grecia.

Ambele companii vor oferi acest serviciu in parteneriat cu producatorul chinez de echipamente telecom ZTE, care furnizeaza modemul de acces.

In urma cu cateva zile, Cosmote, cel mai mare operator de telefonie mobila din Grecia, a lansat servicii de internet mobil cu o viteza de descarcare (download) a datelor de 21,6 Mbps. Viteza de incarcare (upload) a datelor obtinuta prin intermediul modemului ZTE ajunge la 5,76 Mbps.

Zapp a anuntat ieri o oferta in oglinda, care prevede extinderea ariei de acoperire a serviciilor Zapp 3G de la 23 de orase, in prezent, la 63 de orase.

Prima faza a acestui proces de actualizare tehnologica va acoperi Bucurestiul, iar vitezele de transfer vor ajunge pana la 21,6 Mbps la descarcare si la 5,8 Mbps la incarcare, potrivit oficialilor operatorului.

"Pe langa lansarea retelei HSPA+ si derularea celei de-a doua faze a retelei UMTS, Zapp extinde cu 25% aria de acoperire a serviciilor de date de mare viteza, pana la 2,4 Mbps prin tehnologia EV DO (CDMA). Ulterior acestei dezvoltari, operatorul va acoperi peste 80% din populatia Romaniei", au adaugat reprezentantii companiei.

Modemul ZTE este compatibil cu retelele de date HSPA+ si include de asemenea suport pentru conectarea unui card de memorie MicroSD cu o capacitate de pana la 8 GB de date. Modemul este compatibil cu sistemele de operare Windows XP/ Vista, distributii Linux si Mac OS X. ZTE a colaborat cu Zapp si pentru extinderea retelelor CDMA/450 MHz si 3G/2.100 MHz.

Cu cateva luni inainte ca tranzactia dintre Cosmote si Zapp sa fie anuntata oficial, pe piata au aparut informatii potrivit carora grecii au restructurat personalul tehnic al Zapp si au inceput sa monitorizeze investitiile si strategia de dezvoltare a operatorului.

Telemobil a fost preluat, in luna iunie, de Cosmote, tranzactia presupunand plata a 61 de milioane de euro pentru actiuni si preluarea de catre compania elena a unor datorii si alte obligatii financiare in valoare de 146 de milioane de euro. Tranzactia este in curs de aprobare de catre institutiile de reglementare.

Saptamana trecuta, Cosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, a lasat de inteles ca va folosi licenta 3G si infrastructura detinute de Zapp pentru a lansa o ofensiva puternica pe piata de servicii de date mobile, dominata in prezent de Orange si Vodafone, primii doi jucatori din piata. Cei doi operatori ofera in prezent servicii de date cu o viteza maxima de descarcare a datelor de pana la 7,2 Mbps.

Cosmote a evitat sa precizeze explicit ca va lansa oferte agresive pe segmentul de internet mobil, insa a sugerat acest lucru prin referintele la ofertele sale de pe piata de telefonie mobila, dupa relansarea operatiunilor din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO