Business Hi-Tech

Crestere de 50% pe Internetul romanesc

21.12.2005, 18:53 9

Numarul site-urilor romanesti active a crescut cu peste 50% in acest an, ajungand in aceasta luna la 20.050, conform datelor Trafic.ro.

"In afara de site-urile monitorizate de noi, mai exista circa 1.000-2.000 de site-uri active, care nu s-au inscris insa in Trafic.ro", a spus pentru ZF Orlando Nicoara, director general al Netbridge, compania de servicii online care opereaza site-ul de monitorizare a Internetului romanesc Trafic.ro. "Este posibil ca nivelul de crestere de anul acesta sa fie si mai mare anul viitor, insa este important ca site-urile nou create sa si atraga vizitatori", a spus el. "Oricum, site-urile care deja au un statut isi vor consolida pozitia anul viitor."

Conform statisticilor realizate de companie, cea mai vizitata categorie de site-uri romanesti a fost cea de "Stiri/Massmedia", care a strans un maxim de 18 milioane de vizitatori in luna noiembrie. Pe locul doi din punct de vedere al interesului internautilor s-a clasat categoria "Calculatoare-Internet", aceste site-uri atragand 15,4 milioane de vizitatori numai in noiembrie.

Site-urile de cautare si cele cu servicii multiple (portaluri) au atras si ele 8,8 milioane de utilizatori luna trecuta, o alta categorie aflata in top fiind Afaceri/Comert cu 4,3 milioane de vizitatori in aceeasi luna. O alta categorie cu potential este cea a site-urilor de comert electronic, in numar de peste 720 in prezent, dupa ce la inceputul anului existau circa 430. "Este o categorie cu o crestere spectaculoasa, iar tendinta va continua si anul viitor", a spus Nicoara. Cele mai multe site-uri romanesti active au ca tema afacerile si comertul, in luna noiembrie fiind monitorizate de catre Trafic.ro circa 2.800 de site-uri. Si paginile de prezentare ale companiilor sunt numeroase pe Internetul autohton, peste 1.900, ocupand locul doi in top.

Cea mai bine reprezentata categorie din punct de vedere al numarului de vizitatori (Stiri-MassMedia) a inregistrat o crestere de 57% in cursul anului, de la 11,5 milioane in luna ianuarie la peste 18,04 milioane in noiembrie.

Site-urile pentru femei si-au dublat numarul, ajungand la 172 in noiembrie, dupa ce in ianuarie existau doar 86. O alta categorie populara pe Internetul romanesc, Prietenii/Matrimoniale, a inregistrat o crestere moderata a numarului de site-uri (16%, pana la 148), in schimb evolutia numarului de vizitatori a fost dubla (crestere de 32%, pana la 2,9 milioane de persoane).

Netbridge Investments SRL mai opereaza si alte servicii, printre care Okazii.ro (licitatii online), Hr-Roma nia.ro (recrutare de personal), Aman2.ro (matrimoniale), Boom.ro (agentie de publicitate online).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO