Business Hi-Tech

Cum ar putea arata viata noastra peste zece ani

23.01.2003, 00:00 16

Sistemele de securitate din ce in ce mai sofisticate, senzorii ce au ajuns sa coste sub un cent, tehnologiile wireless si dispozitivele tot mai miniaturizate ne vor schimba viata in urmatorii 10 ani, sustine ZDNet.com. Tehnologia are toate sansele insa, ca in loc sa ne ajute in activitate, sa ne compromita dreptul la intimitate si sa ne arate ca PC-urile nu inteleg expresia "a gresi este omenesc".
Cardul de indentitate cu frecvente radio (RFID) este deja folosit in anumite sectoare, in special in industria auto. Traficul a inceput sa fie controlat prin satelit, pozitia unui anumit vehicul putand fi stabilita in orice moment prin tehnologia GPS(Global Positioning System). Pe viitor, toate masinile vor fi dotate cu asa ceva. Mai multe companii, Gilette, Walmart si Tasco, au anuntat ca lucreaza la etichetele "inteligente" pentru produsele lor, cu ajutorul carora supraveghetorul sa afle imediat cand i se termina stocul, sau daca cineva incearca sa fure vreun produs.
Desi toate aceste imlementari tehnologice sunt costisitoare, impunand dezvoltarea infrastructurii si majorarea cheltuielilor cu productia, aceasta prima faza ne poate face sa ne imaginam cum va fi viata unui angajat obisnuit peste zece ani.
In ianuarie 2013, Gregor Samson, sef de proiect al companiei 8x Corp, isi pacheaza masina in locul indicat din garajul firmei. Senzorii din masina ii informeaza pe sefii companiei ca Samson a ajuns la munca la timp si a parcat regulamentar. Usa cladirii se deschide automat numai dupa ce a citit cardul RFID al lui Samson, dar si dupa ce i-a fost scanata fata pentru a fi siguri ca nu este altcineva. Automatul de cafea "simte" comanda transmisa wireless, pregateste cafeaua si deduce pretul direct de pe card.
Indreptandu-se spre biroul sau, Samson isi verifica PDA-ul pentru mesaje noi, urmareste starea vremii si ultimele stiri sportive, fara a fi obligat sa atinga aparatul, doar cu ajutorul ochelarilor sai echipati cu un sistem wireless. Ajuns in fata biroului, Samson trebuie sa treaca de noi sisteme de securitate, ii este scanata fata, retina si usa se deschide numai la comanda vocala. Un echipament automat verifica daca toate sistemele IT sunt in buna functionare, iar ziua de munca poate incepe.
Biroul este dotat cu doua ecrane mari, pe pereti. Pe unul din ele Greg afla ultimele informatii economico-financiare si isi citeste programul pe ziua de azi. La 7.30 are o videoconferinta cu echipa sa de specialisti, care sunt raspanditi in intreaga lume, dar se intalnesc la ora fixata, pe ecran. Intre timp insa, serviciul de supraveghere nu sta degeaba. Opt oameni supravegheaza senzorii instalati peste tot in incinta companiei, verificand fiecare angajat.
Compania 8x nu urmareste numai activitatea profesionala a angajatilor, ci lucreaza si la elaborarea profilelor lor, pentru serviciul personal. Greg, angajat de numai o luna, va descoperi cu surprindere ca nu este deloc angajatul model dorit de companie. Raportul sau lunar indica faptul ca pierde prea mult timp si incalca si regulamentul de securitate al firmei. Conform studiului elaborat de serviciul de supraveghere, Greg a petrecut 6% din timpul de munca vizitand site-uri care nu prezentau interes pentru business. El a tinut conferinte video prea lungi care i-au "mancat" 23% din timpul de munca,. Mai mult, sistemul de urmarire a depistat ca, Greg a consumat 1,33% din totalul tipului petrecut la serviciu stand la toaleta. Mai mult, 6% din timp l-a consumat la restaurantul de peste drum, exact in acelasi interval in care au fost plecati mai multi colegi de-ai sai. Regulile de securitate au fost incalcate deoarece 11 documente au fost uitate in geanta, Greg plecand cu ele acasa, iar sistemele de supraveghere au inregistrat totul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO