Business Hi-Tech

Cum au ajuns Orange şi Vodafone să fie amendate după reclamaţia unei companii care nu mai există

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

15.02.2011, 12:06 27

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilădin România, au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei cu 53 de milioane deeuro, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă, în urma uneissesizări lansate de operatorul alternativ de servicii telecomNetmaster Communication

Potrivit datelor care circulau în piaţă la acea vreme,companiile telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciunide fraudă din partea operatorilor alternativi. Astfel, Orange,Vodafone şi Romtelecom ar fi suspectat că operatorii alternativischimbau identitatea apelurilor terminate în reţelele celor treioperatori de telefonie mobilă astfel încât să câştige mai mulţibani.

Pe fondul unei implicări reduse a autorităţii de reglementare încomunicaţii în această problemă, fricţiunile dintre cele două"tabere" au crescut iar fiecare operator în parte a tratat diferitsituaţia, inclusiv prin blocarea traficului de la anumiţioperatori, în anumite situaţii.

"Suspiciunile putea fi întemeiate pentru a bloca traficul încondiţiile unui deficit de reglementare, dar ceea ce pentruoperatorii mari putea părea o acţiune îndreptăţită poate fiinterpretat ca un abuz de poziţie dominantă de către ConsiliulConcurenţei", explică situaţia un manager de pe piaţa decomunicaţii.

În prezent compania Netmaster nu mai există. Iniţial operatorula fost achiziţionat de un alt operator mai mic, New ComTelecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţicătre RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unor probleme financiaregenerate de recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO