Business Hi-Tech

Cum sa-ti construiesti un site cu adevarat stupid

11.02.2004, 00:00 25



Site-urile web de productie autohtona devin din ce in ce mai numeroase, multe din ele sufocandu-ne browserele cu gif-uri animate, applet-uri java si alte dracii asemanatoare. Iar senzatia cu care ramai dupa inchideriea puzderiei de pop-upuri care mai de care mai persuasive, este ca oricine a invatat putin html se si crede webdesigner. Daca ai creat deja un site sau ai de gand sa creezi unul, sau, si mai rau, daca esti patron si ai dat bani frumosi pe site-ul firmei, nu strica sa citesti in continuare cateva reguli de constructie a unui site aiuritor, sa vezi daca te incadrezi, si in cele din urma sa decizi daca sa te enervezi sau nu.



1. Foloseste un background cat mai incarcat. Ai grija sa folosesti cat mai multe culori in compozitia acestuia. Fiecare pagina trebuie sa aiba o culoare diferita, singurul lucru comun al acestora fiind stridenta. In materie de background, daca talentele de webdesigner va permit, apogeul ar fi folosirea unui fundal animat - sau adaugarea unor obiecte care cad lin prin pagina - stelute, fulgi de nea etc.



@@@@@@(captura pruteanu)



2. Imparte pagina in cat mai multe frame-uri inutile. Astfel poti fi sigur ca nici un vizitator nu se va putea intoarce la o anumita pagina, sau sa o retina in bookmark. In plus, nici macar robotii de cautare nu sunt inzestrati cu atata maiestrie incat sa urmareasca linkurile dintr-o pagina cu frame-uri.



Si in materie de frame-uri ( de exemplu, ferestrele in care poti scrie mesaje) exista cateva reguli de aur: frame-ul trebuie sa fie atat de mici incat utilizatorul sa fie nevoit sa foloseasca scroll-ul; si nu in ultimul rand, de ce nu, pentru obtinerea unui efect de maxima frustrare, sa "scroll-eze" pe orizontala.



3. Incearca sa bati orice record in materie de numar de ferestre pop-up (reclame sau ibdemnuri saritoare). Si ca sa fii sigur ca esti haios, original si "pacalicios", creeaza pop-up-uri de genul alertelor Windows. Iar ca sa te asiguri ca utilizatorul a remarcat fereastra cu "Votati-ne in Top100", fa ca aceasta sa se zguduie, sa nu se lase inchisa, sa circule bezmetica pe ecran, sau, si mai smecher, fa-o ca oriunde ar fi click-ul, sa iti treaca in cont un vot.



@@@@(captura sexygifts)



4. In materie de link-uri - asigura-te ca ai cat mai multe moarte sau orfane (sau daca nu-ti convine termenul, link-uri catre pagini care nu au nici un element de identificare care sa arate ca fac parte din site-ul tau, care n-au logo sau link catre "home"). Si de ce nu, poti sublinia si texte care nu sunt de fapt link-uri.



5. La capitolul "elemente grafice" regula de baza este: forteaza-ti vizitatorul sa incarce cat de multe poze posibil pe o singura pagina. Niciodata nu folosi thumbnails (ilustratie de dimensiuni mai mici care poarta un link catre poza mare. Daca esti destul de indemanatic poti crea la poze efecte de fade-in si out sau poti face slide-show-uri naucitoare.



@@@@@(captura herbalife)



Folosindu-va de toate elementele insirate mai sus, puteti obtine un timp extrem de lung de incarcare a paginii. Unele teorii spun ca limita acceptabila de timp pentru incarcarea unei pagini se situeaza intre 15 si 30 de secunde ( conexiune dial-up). Adica o pagina de 30-60 kb. Dar ce mai conteaza, doar stim cu totii ca regulile sunt facute numai pentru a fi incalcate!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO