Business Hi-Tech

David versus Goliat

09.06.2004, 00:00 15



Software-ul open-source, aflat intr-o puternica ascensiune, si-a fixat urmatorul obiectiv de cucerit: calculatorul de pe biroul dumneavoastra.



Ceea ce acum cativa ani parea doar o gluma, in curand ar putea deveni o cruda realitate pentru gigantul Microsoft. Compania lui Bill Gates are de ce sa isi faca griji: Linux, fratele mai sarac al Windows, a pornit ofensiva pe piata computerelor desktop, informeaza Wall Street Journal Europe.



Tehnologia Unix, pe care se bazeaza si Linux, este in prezent cea mai utilizata la nivel mondial pe servere si alte computere cu rol esential in administrarea si securizarea retelelor informatice. Unix si Linux reprezinta, practic, coloana vertebrala a Internetului, dovedindu-se o alegere mult mai flexibila si mai sigura pentru acest domeniu decat orice produs al Microsoft, afirma comentatorul Wall Street Journal. Cu alte cuvinte, Linux este alegerea preferata a expertilor in informatica.



Acestia reprezinta insa un procent foarte mic din numarul total al utilizatorilor de calculatoare.



Avantajele Linux, recunoscute de cei care "se pricep", sunt contracarate de o serie de "amanunte" care pot da mari batai de cap utilizatorilor neexperimentati. Linux nu are o interfata grafica prietenoasa, iar accesul nemijlocit pe care il ofera la resursele hardware ale computerului se poate usor transforma in dezastru pentru incepatorul care da comenzi fara sa stie prea bine la ce folosesc.



Cu toate acestea, suporterii Linux sunt optimisti. Ei spun ca tehnologia este suficient de matura, iar momentul potrivit pentru cucerirea pietei largi a venit.





David contra Goliath



Linux, ca majoritatea programelor open-source, este rezultatul eforturilor unei comunitati deschise de programatori, care lucreaza continuu, multi din entuziasm, pentru a il imbunatati. Linux poate fi downloadat gratuit de pe Internet, insa poate fi obtinut si contra-cost de la diverse firme, intr-un pachet care mai contine de obicei si alte aplicatii open-source, precum si servicii de intretinere.



Cea mai recenta statistica disponibila este insa dura cu fanii Linux. In anul 2002, acesta ocupa un procent insignifiant din piata mondiala a computerelor desktop, de doar 2,7%. In acelasi moment, Windows "se lafaia" pe 92% dintre calculatoare, releva un raport al International Data Corporation.



Motivul acestei discrepante este simplu: Linux este mai greu de utilizat de catre utilizatorii care folosesc simple computere desktop.



Computerul desktop este considerat orice calculator aflat pe biroul unei companii, sau la domiciliul utilizatorului, folosit pentru functii simple, cum ar fi redactarea de documente, navigarea pe Internet, sau vizionarea de filme. Acest gen de calculatoare, destinate de obicei utilizatorilor neexperimentati, au preturi mici spre medii (cateva sute de dolari), in contrast cu notebook-urile sau cu computerele cu destinatii speciale (gen server, care poate valora de la cateva mii la cateva zeci de mii de dolari).



Tocmai pentru ca este destinat marii mase a utilizatorilor, computerul desktop reprezinta un teren de batalie cu o miza uriasa pentru companiile producatoare de hardware si software.



Intrarea in scena a software-ului open-source provoaca acum agitatie in apele oarecum linistite ale pietei desktop, unde Microsoft, cu al sau Windows, deocamdata nu are rival.





La fel de performant, dar mai ieftin



William Schmitz, business manager la compania americana Wichita YMCA, a devenit un fan al sistemului de operare Linux atunci cand, hotarat sa-si cumpere un calculator nou, a acceptat sugestia vanzatorului si a optat pentru un PC cu software open-source.



Schmitz a platit aproximativ 300 de euro pentru un calculator cu sistem de operare Linux si cateva aplicatii open-source instalate. Aplicatiile ii permit sa realizeze prezentari multimedia si sa lucreze cu documente, e-mail si Internet, ca si pana acum, insa intreg pachetul software a costat de doua ori mai putin decat daca ar fi fost vorba de Microsoft Office.



Incantat de performantele noului sau computer si de pretul scazut, Schmitz a avut ideea de a extinde Linux-ul pe toate calculatoarele companiei la care lucreaza. Propunerea i-a fost insa respinsa, dintr-un motiv la care nu se gandise: sistemul informatic al Wichita YMCA se bazeaza pe solutii soft care sunt compatibile cu Windows, dar nu si cu Linux.



Aceasta incompatibilitate reprezinta motivul principal pentru care utilizatorul obisnuit ezita sa renunte la Windows. Tot incompatibilitatea cu Windows este cauza pentru care nici marile companii nu sunt foarte entuziasmate sa treaca la Linux, desi aceasta miscare le-ar putea aduce economii substantiale pe termen lung.





Avantaje de necontestat



Exista insa si destule pareri pro-Linux. Spre exemplu, faptul ca acest sistem de operare este imbunatatit continuu de catre chiar utilizatorii sai a facut ca in prezent sa capete o interfata grafica mult mai accesibila, apropiata chiar de cea a Microsoft Windows. De aceea, o trecere la Linux nu ar mai trebui sa fie atat de stresanta pentru vechii utilizatori de Windows.



Fiind un sistem mai stabil, Linux nici nu solicita resursele computerului atat de mult precum Windows. Astfel, el poate rula pe computere mai putin performante, si implicit mai ieftine, mai scrie Wall Street Journal. Anuntata lansare, in 2006, a noii versiuni de Windows cu numele de cod Longhorn, care va solicita mai multa putere de procesare, ar putea convinge o mare parte dintre utilizatorii desktop sa treaca la Linux, pentru a nu fi nevoiti sa cheltuiasca in vederea imbunatatirii computerului.



Nu in ultimul rand, suporterii Linux aduc in discutie vulnerabilitatea Windows-ului la virusi. Statistic vorbind, peste 90% dintre virusii care circula pe Internet exploateaza "gauri" de securitate ale sistemului de operare al Microsoft. Compania lui Bill Gates este nevoita sa trimita catre clienti update-uri de securitate lunare, pentru a rezolva erorile. In schimb, Linux este supus unei imbunatatiri continue, deoarece comunitatea mondiala de programatori se afla in contact permanent. In momentul in care se face publica existenta unei vulnerabilitati sau a unui "bug", toata lumea se apuca de treaba, iar solutia apare si este aplicata in cel mai scurt timp posibil.



Tocmai aceste puncte tari fac din Linux un sistem de operare care devine tot mai apreciat la nivel mondial. Conform unei estimari a IDC, Linux va ajunge in 2007 pe 6% din totalul computerelor desktop din lume, ceea ce inseamna aproape o triplare a cotei detinute in anul 2002.





Microsoft nu-si face probleme



Ascensiunea Linux pe desktop-uri s-ar putea asemana cu un bulgare de zapada care provoaca o avalansa pentru Microsoft. Foarte multi utilizatori vor incepe sa observe ca au o alternativa functionala, la un pret mult mai atractiv fata de produsele Microsoft, si ca nu le trebuie decat putina initiativa pentru a obtine cel putin la fel de mult, cu bani mai putini, mai scrie cotidianul american.



Martin Taylor, manager general pentru strategie al Microsoft, spune ca este o regula generala a companiei din Redmond sa se teama de competitie. Insa, dupa parerea lui, Linux nu intra in aceasta categorie.



"Foarte multi clienti ai nostri s-au uitat la el (n.red. la Linux), si apoi au spus: <Vom ramane cu Microsoft>".



Taylor mai este de parere ca unele companii-client au aratat un fals interes fata de Linux, aceasta fiind de fapt o strategie de afaceri ca sa poata sa negocieze preturi mai scazute pentru produsele Microsoft.





Marile companii adulmeca profitul



Un argument forte va fi intotdeauna pretul. Software-ul open-source nu numai ca este relativ ieftin, dar poate rula si pe calculatoare mai vechi, fara a necesita update-uri de hardware periodice.



Frederick Berenstein, director al companiei Xandros din New York care comercializeaza software open-source, se poate lauda cu o afacere interesanta. Unul dintre clientii sai, care conduce un hotel, a luat decizia de a instala Linux pe toate cele 150 de PC-uri din incinta cladirii, in schimbul sumei de 5.100 $. Clientul a luat aceasta hotarare dupa ce calculase ca un upgrade la Windows XP pe aceleasi computere l-ar fi costat mai mult de 20.000 $. Chestionat de Wall Street Journal, Berenstein a refuzat sa dea numele hotelului implicat in aceasta afacere.



Michael Silver, analist software pentru compania de cercetare si consultanta Gartner, spune ca o serie de mari clienti ai companiei sale ar putea economisi sume importante de bani prin trecerea la Linux, pentru acei angajati care nu efectueaza operatiuni complexe pe PC-urile lor. Spre exemplu, functionari care trimit e-mailuri sau au nevoie de un browser pentru a actualiza site-ul companiei la care lucreaza. Pentru astfel de utilizatori, trecerea la Linux aproape ca nu ridica probleme de compatibilitate.



Linux este sprijinit puternic de alte cateva mari companii din industria IT, care initial il vazusera ca pe o solutie potrivita doar pentru servere. Printre acestea se numara Hewlett-Packard, care a inceput deja sa vanda PC-uri desktop cu Linux instalat, dar si IBM si producatorii de software Red Hat si Novell, aceste doua companii devenind recent si producatori de software open-source compatibil cu Linux.



IBM, ai carei specialisti au contribuit din plin la perfectionarea Linux, il promoveaza si prin investitiile masive pe care le face in companiile Novell si Red Hat. In plus, angajatii IBM urmeaza cursuri pentru a invata sa instaleze Linux pe PC-urile clientilor. Totodata, compania a inceput sa comercializeze si un software pentru servere care ajuta la administrarea retelelor de computere ce ruleaza Linux.



Novell, o companie cu mare traditie in producerea de software, a cheltuit recent 250 milioane $ pentru achizitionarea Ximian Corp, o mica firma de software Linux, precum si a SuSE Linux AG, o companie germana care distribuie Linux. Astfel, Novell dovedeste ca are incredere mare in Linux si in potentialul pe care acest sistem de operare il are pe piata.



Nat Friedman, vicepresedinte al Novell, este de parere ca, daca privim in afara marilor tari puternic industrializate, vom vedea "o piata exploziva" pentru Linux, deoarece in astfel de zone nu sunt atat de multe computere care ruleaza deja de mult timp Windows, deci problema incompatibilitatii este mult redusa.



Novell este o companie deschisa spre inovatie, spune Friedman. Dovada este ca s-a implicat deja in numeroase programe de cercetare pe domenii precum mecanica, telecomunicatii sau finante, in intreaga lume, a explicat el.



Sun Microsystems este o alta mare companie care promoveaza Linux. Printre produsele sale cele mai cunoscute se afla Star Office, o alternativa open-source la pachetul comercial Microsoft Office. Sun comercializeaza Star Office la pretul de 50 $ pe an pentru fiecare utilizator, in pret fiind incluse softul, intretinerea sa si serviciile de tip helpdesk. Spre comparatie, pachetul Microsoft Office este comercializat la pretul de 399 $.



Peter Ulander, vicepresedinte Sun si responsabil cu marketingul, spune ca a vandut, de curand, 10.000 de sisteme de operare Linux unei mari institutii financiare care dorea sa evite costurile unui upgrade Windows.



"Avem in derulare tot felul de contracte, de dimensiuni nu neaparat foarte mari, care implica instalarea de sisteme Linux", a comentat Ulander.





Se pregateste schimbarea



In prezent, IBM deruleaza un studiu pentru a afla daca angajatii sai pot fi "migrati" de pe Windows pe Linux. Scott Handy, vicepresedinte, spune ca aproximativ 15.000 din cei peste 320.000 de angajati folosesc deja desktop-uri Linux, chiar daca multi dintre acestia inca nu au renuntat de tot la Windows.



Handy este de parere ca angajati precum cercetatorii stiintifici sau programatori, pentru care redactarea de documente nu este o necesitate majora, ar putea trece usor la un pachet Open Office, necompatibil cu Microsoft Word.



Cei mai sceptici dintre experti sunt de parere ca trecerea la Linux nu va fi foarte usoara, deoarece utilizatorii obisnuiti cu Windows vor fi "bagati in ceata" de noul sistem de operare, cu un aspect mai putin atragator.



Insa exista si opinii conform carora pasul spre Linux nu este deloc asa de abrupt cum pare la inceput. Debra Andersen, responsabila cu departamentul de PR al Novell, nu folosise niciodata Linux inainte ca Novell sa achizitioneze, vara trecuta, compania Ximian. Andersen spune ca se asteapta la o migrare in masa catre Linux, adica pentru 90% dintre cei 6.000 de angajati ai companiei. si asta in cel mai scurt timp, pana la sfarsitul lunii iunie.



"Am observat ca perioada de acomodare nu este asa de lunga cum estimasem", spune ea.



Matthew Szulik, presedinte al Red Hat, spune ca pe computerele companiei sale ruleaza in exclusivitate pachetul software Open Office. Atunci cand Red Hat a angajat un nou manager, venit de la AT&T, "nu i-a luat decat doua sau trei zile ca sa treaca prin perioada de adaptare. Dupa aceea, totul a fost simplu", spune Szulik.





Microsoft reactioneaza



Pentru a-si tine imperiul desktop la adapost, Microsoft a inceput sa ia cateva masuri de prevenire impotriva ascensiunii Linux. Cea mai evidenta este o flexibilitate sporita in politica de preturi.



Pentru situatiile speciale in care, spre exemplu, utilizatorii citesc prezentari sau documente realizate cu Microsoft Word sau PowerPoint, dar nu au nevoie sa le modifice, Microsoft a inclus in Windows XP niste viewere gratuite. Astfel, utilizatorii respectivi pot folosi browser-ul de Internet pentru a vizualiza documentele sau prezentarile, fara sa mai plateasca in plus, inutil, pentru Word sau PowerPoint.



Anumiti reprezentanti de vanzari ai Microsoft argumenteaza chiar ca economia de bani la trecerea catre softul open-source este, de fapt, iluzorie. Ei citeaza rezultatele unor studii conform carora, pe o durata de patru-cinci ani, produsele desktop ale Microsoft au un cost total mai redus pentru client. Acest lucru este posibil, spun ei, deoarece utilizatorii sunt foarte familiarizati cu aspectul software-ului Microsoft, ceea ce rezulta in cheltuieli mici cu service-ul si intretinerea.



John Parkinson, responsabil al departamentului tehnic pentru compania franceza Cap Gemini, spune ca a urmarit cu atentie posibilitatea de a ii trece pe cei 56.000 de angajati, precum si pe o serie de clienti, catre desktop-urile Linux. El este insa de parere ca "exista un cost de conversie enorm", deoarece numarul aplicatiilor optimizate in timp doar pentru Windows este foarte mare. Printre exemplele lui se numara asa numitele macro-uri de Excel, mici aplicatii folosite de programatori in munca de zi cu zi.



"Din momentul in care iei in considerare factori care tin de lumea reala, iti dai seama ca balanta inclina serios spre Windows", spune Parkinson. Totusi, la Cap Gemini lucreaza un numar de programatori care "traiesc fericiti in lumea Linux", spune el, "insa ei sunt niste fani adevarati, dispusi sa tolereze numeroasele inconveniente pe care le intalnesti atunci cand reprezinti o insula izolata intr-un ocean Windows".





Zarurile nu au fost aruncate



Un alt motiv serios pentru unii utilizatori de a renunta la Windows este frustrarea provocata de pozitia cvasi-dominanta pe piata IT detinuta de Microsoft. In urma cu doi ani, compania lui Bill Gates i-a iritat pe multi dintre clientii sai atunci cand a propus un program denumit "Software Assurance", relateaza Wall Street Journal. Acesta prevedea plata unei taxe anuale pentru Windows, in schimbul careia capatau dreptul de a cumpara mai ieftin viitoare versiuni ale sistemului de operare.



Suporterii Linux sunt convinsi ca apropiata lansare a viitoare editii de Windows, numita Longhorn, va reusi sa converteasca pe multi la "religia open-source". Asta deoarece un upgrade la Windows Longhorn ar necesita batai de cap si costuri mari cu achizitionarea de computere mai performante. Printre alternativele disponibile se va numara cu siguranta si Linux, care poate rula pe computere mai putin performante decat produsele Microsoft.



In plus, vulnerabilitatea Windows la atacurile hackerilor i-ar putea face pe multi sa se razgandeasca si sa prefere Linux, mai spun ei.



"Vulnerabilitatile, bug-urile si update-urile de securitate ale Windows sunt factori importanti care sporesc costurile de intretinere ale produsului", spune Michael Silver, analistul Gartner. Nici Linux nu este imun la virusi, insa "gaurile de securitate nu sunt atat de exploatate ca in cazul Windows. Deocamdata, Linux nu ridica probleme de securitate foarte importante", a adaugat Silver.



Nici Microsoft nu sta cu mainile in san cand vine vorba de virusi. O practica recenta a companiei lui Bill Gates este aceea de a oferi recompense pe capul creatorilor de virusi, pentru a descuraja acest gen de practici.



Totusi, Peter Ulander de la Sun Microsystems crede ca presedintii de companii vor incepe sa aprecieze tot mai mult controlul si stabilitatea pe care Linux le ofera aplicatiilor desktop, precum si faptul ca utilizatorii de Linux sunt mai putin expusi la pericolele care pandesc pe Internet.



Singurul lucru cert pe care il putem spune in privinta "razboiului" Linux-Windows este ca va continua si in anii care urmeaza. Intrebarea care staruie, deocamdata, este: "Poate buturuga Linux sa rastoarne carul mare al lui Bill Gates?". Timpul ne va da raspunsul. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO