Business Hi-Tech

De ce încetinesc calculatoarele în timp

De ce încetinesc calculatoarele în timp

Autor: Cătălina Butan

17.08.2013, 20:11 2820

Cele mai multe calculatoare funcţionează tot mai greu odată cu trecerea anilor, lucru care dă cu siguranţă bătăi de cap utilizatorilor, scrie Business Insider.

De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă la câţiva ani după achiziţionarea calculatoarelor, dar sunt cazuri când nu trec decât câteva luni iar calculatorul funcţionează tot mai greu.

De ce se întâmplă acest lucru? Fiecare utilizator foloseşte calculatorul pentru diferite sarcini, astfel încât nu există un singur motiv care să explice încetinirea calculatorului.

Explicaţie este că atunci când îţi cumperi un calculatorul nou, este normal ca el să funcţioneze la o viteză mare, deoarece nu are niciun program instalat.

Pe măsură ce utilizatorii descarcă programe, instalează diferite software-uri sau navighează pe Internet, calculatoarele se încarcă cu diferite fişiere, care le reduc treptat viteza de funcţionare.

Mai sunt însă şi alte cauze ale încetinirii calculatoarelor. Iată câteva dintre ele: deteriorarea pieselor de hardware, scurtcircuitele electrice, deteriorarea sistemelor de operare odată cu trecerea timpului. Un altă cauza importantă pentru care calculatoarele nu funcţionează la viteza dorită este lipsa memoriei. Utilizatorii îşi instalează constant programe, dintre care unele nu sunt necesare, ocupând spaţiu din memoria calculatorului, care va funcţiona astfel mai greu.

Există însă programe speciale care identifică aplicaţiile care ocupă spaţiu pe hard-disk-ul calculatoarelor.

Utilizatorii îşi pot de asemenea proteja dispozitivele prin instalarea unor programe care descarcă automat noile versiuni pentru programele existente în calculatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO