Business Hi-Tech

De cinci ori cinci Seria 5

De cinci ori cinci Seria 5
24.04.2004, 00:00 10

A cincea generatie a modelului Serie 5 de la BMW ar trebui sa fie - avind in vedere rezultatele de la lansarea din a  doua parte a anului trecut si pina acum - cea mai de succes din istoria de mai bine de 30 de ani a modelului.
Tehnologia este cuvintul de ordine al noii generatii si totodata argumentul pe care dealerii  BMW din toata lumea il invoca atunci cind incearca sa vinda o astfel de masina unui client care ar putea sa isi cumpere un Mercedes E Klasse, Audi A6 sau Jaguar S-type, acestea fiind printre principalii concurenti.
Incepind cu designul ce poarta marca Chris Bangle (designerul sef al BMW) si ajungind la elemente precum suspensii de aluminiu, a doua generatie a sistemului iDrive, faruri care vad "dupa colt", sau pneuri care ruleaza cu pana 80 de kilometri, noua serie 5 reprezinta poate cel mai tehnologizat model din segmentul sau, fiind depasit doar de modele din clase superioare.
O gama larga de motorizari (atit pe benzina, care culmineaza cu un V8 de 333 cai-putere, cit si diesel) si preturi ce pornesc pe piata romineasca de la 31.500 de euro CIP sunt informatiile care ar trebui sa va faca sa intelegeti de ce pe parcursul celei de-a doua jumatati a anului trecut, dupa lansarea oficiala a noului model, BMW a reusit sa realizeze profiturile cele mai mari din istoria sa.
 
* La fel ca la avioane
* Preluat din aviatie, sistemul "Head-up Display" permite afisarea unor informatii precum viteza sau consumul mediu de carburant direct pe parbriz, in zona vizuala a soferului. Sistemul nu deranjeaza vizual, fiind o extensie optionala a sistemului iDrive. 
 
* Faruri inteligente
* Conceptul Adaptive Headlights (sistem de iluminat adaptabil) asigura o vizibilitate crescuta, mai ales in curbe, unde fasciculul de lumina bi-Xenon se "misca" in functie de cum este rotit volanul.
 
* Hi-tech
* Gadgeturile nu puteau lipsi de pe un model BMW. Sistemul iDrive, aparut prima data in urma cu mai multi ani, o data cu lansarea noii serii 7, a fost imbunatatit si a ajuns la a doua generatie. CD-player-ul cu o gramada de boxe si sistemul de navigatie completeaza lista noutatilor tehnologice.
 
* Comod si... confort
* Sistemul de directie revolutionar "Active Steering" este introdus in premiera mondiala pe un model de serie. Sistemul lucreaza impreuna cu programul dinamic de stabilitate (Dinamic Stability Control) pentru a asigura un confort superior la condus si o securitate sporita.
 
* Fara roata de rezerva
* Anvelopele Run-flat cu care este echipata noua serie 5 pot rula (producatorul german garanteaza acest lucru) 80 de kilometri cu pana fara nici un fel de probleme. Incepe sa dispara astfel conceptul de roata de rezerva.
 
* BMW Seria 5 - 530i
* www.bmw.com
* Motor 2.979 cmc
* Putere maxima 231 CP
* Cuplu Maxim 300 Nm
* Acceleratie 0-100 km/h in 6,9 sec.
* Vieza maxima 250km/h (limitata electronic)
* Cutie viteze 6 rapoarte, manuala sau Steptronic
* Greutate 1.570 kg
* Pret 36.299 Euro CIP (fara taxe)
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24