Business Hi-Tech

De fapt, aparatele digitale nu prea "vorbesc" intre ele

13.01.2006, 22:34 20

Aproape toti marii executivi din IT&C prezenti la targul Consumer Electronic Show, desfasurat recent la Las Vegas, au insistat pe ideea ca toate echipamentele digitale vor putea foarte curand "vorbi" intre ele, insa unul singur, Larry Page de la Google, a indraznit sa puna degetul pe rana, afirmand ca "mai e mult pana departe", relateaza USA Today.

In timpul discursului sau, Page a fost insotit pe scena de actorul Robin Williams, care nu a pierdut vremea si a inceput sa parodieze o conversatie dintre utilizator si televizorul sau, scenariu care urmeaza sa fie posibil odata ce toate echipamentele vor comunica intre ele.

"Vreau sa vad un film."

"Iarasi porno?"

"Nu!"

"Am vorbit cu PC-ul tau si stiu ce iti place."

"Taci din gura!"

Conectivitatea universala intre aparate, conceptul despre care au vorbit cu entuziasm directorul executiv al Intel, Paul Otellini, sau presedintele Microsoft, Bill Gates, poate fi caracterizat ca "mult fum si putin foc - un fel de nor cu aroma de opiu, care da halucinatii majoritatii reprezentantilor industriei", scrie USA Today.

Cel mai evident argument: toata lumea stie ca nu poti conecta camera digitala sau MP3 playerul sau imprimanta in orice PC si sa functioneze instantaneu. "Trebuie instalat software, verificate driverele sa nu existe conflicte si, in unele cazuri, e nevoie si de rugaciuni", comenteaza publicatia americana.

Singurul dintre "marii" prezenti la CES care a atras atentia asupra acestei realitati a fost cofondatorul Google, Larry Page. El a stat pe scena langa Robin Williams, imbracat in blugi si purtand un halat alb ciudat, de laborator, citindu-si discursul de pe o hartie A4, in loc sa urmareasca prompterul ca toti ceilalti directori executivi.

Din cauza anunturilor pe care le-a facut despre noile servicii pregatite de Google (Video Store si un pachet software, Google Pack), presa nu a acordat aproape deloc atentie celeilalte parti a discursului sau. Pe un ton moderat si plin de respect, el s-a intrebat de mai multe ori de ce diversele echipamente digitale nu se pot conecta cum trebuie intre ele. "Nu pot sa imi salvez pozele din memoria camerei digitale direct pe stick-ul USB. De ce?"

In mod normal, ar trebui sa existe un singur tip de cablu, care sa se potriveasca cu toate aparatele, a spus Page. In plus, nimeni n-ar trebui sa instaleze niciun fel de software. El a incheiat cu un indemn la adresa colegilor din industrie: "Haideti sa rezolvam asta si dupa aceea se vor intampla multe lucruri extraordinare".

Exista si alti specialisti cu pareri similare. "Niciun consumator nu vrea sa fie administrator de retea la el acasa, sa conecteze cabluri si sa instaleze software", a spus Rick Doherty, analist pentru Envisioneering, citat de Mercury News.

Entuziasmul general din industrie ar putea fi temperat de reactia consumatorilor si in alt domeniu - de pilda, modelul de business al vanzarii cu abonament (de muzica, filme, programe TV), imbratisat de multe companii de pe Internet. Daca toata lumea trebuie sa plateasca o taxa lunara pentru absolut tot ce cumpara online, consumatorii s-ar putea satura si sa vrea modele de taxare mai clare, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO