Business Hi-Tech

De inchiriat online: preoti casatoriti

12.06.2001, 00:00 91



Biserica catolica interzice casatoria preotilor apartinand acestui cult, cei care nu se supun rigorilor fiind excomunicati. Pana acum, se parea ca nu exista o cale de mijloc.

Totusi, un grup de preoti catolici americani care au ales sa-si intemeieze si o familie, dar au dorit sa ramana, in continuare, preoti, au gasit solutia: s-au inscris pe un site pentru care exista destui doritori.

Creatoarea site-ului www.rentapriest.com are ea insasi o explicatie. In varsta de 59 de ani, americanca Louis Haggett spune ca a practicat religia catolica cu ardoare pana acum zece ani, conducandu-se dupa principiul "plateste, roaga-te si supune-te."

Cu zece ani in urma insa, Haggett spune ca nu a gasit un preot care sa-i acorde mamei sale ultima impartasanie. Atunci a facut cercetari in randul preotilor care renuntau la doctrina catolica sau erau excomunicati, incercand totodata sa afle si de ce.

"I-am incurajat sa-si scoata potirele din dulapuri," spune Haggett. In 1992, ea a intemeiat o organizatie non-profit care pleda cauza preotilor casatoriti, sub deviza "Problema este burlacia."

Asa a construit o baza de date foarte solida, care avea sa devina, mai tarziu, site-ul rentapriest.com. Trei ani mai tarziu, Haggett si-a parasit slujba ca reprezentant de vanzari si a inceput sa se dedice in totalitate acestui proiect. Astazi, baza de date a organizatiei include circa 2.500 de preoti, din care 300 sunt afisati pe site.

Asa cum un preot poate fi considerat vinovat pentru ca incalca principiile cultului, casatorindu-se, la fel de vinovat poate fi considerat si cel care apeleaza la un preot excomunicat. Religia spune ca un cuplu casatorit de un preot excomunicat va trai in pacat, insa statul recunoaste acest gen de casatorii.

ai desi preotii oficiaza nu numai nunti, totusi, cel mai prolific anotimp este vara, cand au de oficiat foarte multe ceremonii nuptiale.

Un preot din Manhattan spune ca are programate 18 nunti numai in aceasta luna. De obicei, cuplurile nu au de platit o taxa fixa pentru oficierea casatoriei, insa sunt preoti care cer intre 250 si 300 de dolari pentru ceremonie.

Stephanie Krill este unul din cei care au apelat la acest site, pentru a-si organiza ceremonia religioasa. Krill dorea sa gaseasca un preot catolic care sa fie de acord sa o cunune in afara bisericii, lucru prin definitie imposibil, din punct de vedere religios.

Un alt cuplu din New Jersey a apelat la acest site pentru ca viitoarea sotie nu obtinuse inca certificatul de anulare al casatoriei anterioare.

"Am gasit rentapriest.com, iar cand le-am povestit celorlalti de el, mi-au zis ca glumesc," povesteste mireasa. "Dar nu glumeam. M-a ingrijorat putin numele lui, insa s-a dovedit a fi serios."

"O facem pentru ca e nevoie de noi," marturiseste Jack W. Hauck, preot casatorit in 1973, care se afla acum printre cei listati pe site. "Nu trece o zi fara sa ma gandesc la preotie. Sunt preot si in vis. Sunt casatorit, dar sunt preot."

Cu toate ca nu sunt prea increzatori ca acest site va schimba istoria, faptul ca sunt prezenti pe Internet le da preotilor rentapriest.com un sentiment de satisfactie. "Conceptul este nou si extraordinar," spune unul dintre ei. "Nu ma dau in vant dupa nume, totusi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO